ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart vet vi vad som händer när vi dör

Jenny Sköld · 18 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
På sjukhusens intensivvårdsavdelningar får personalen uppleva döden varje dag – fast andras död. Här är läkarna i tv-serien Greys anatomy upptagna med att rädda liv.

På sjukhusens intensivvårdsavdelningar får personalen uppleva döden varje dag – fast andras död. Här är läkarna i tv-serien Greys anatomy upptagna med att rädda liv.


klar

Artikellänk är kopierad

Ljusa tunnlar, livet i snabbrepris och utanför-kroppen-upplevelser. Beskrivningarna av vad som sker vid dödsögonblicket är många. Men nu ska forskare för första gången försöka få klarhet i vad som egentligen händer, skriver brittiska BBC.Till sin hjälp har forskarteamet vid Southamptons universitet 1500 personer som överlevt hjärtstillestånd. Under den perioden då studiens deltagare återupplivades hade forskarna placerat ut ett antal bilder, som bara kan ses ovanifrån. På så vis hoppas man kunna verifiera om den vanliga nära-döden-upplevelsen av att se sig själv och sjukvårdspersonalen ovanifrån– Det är osannolikt att vi hittar så många fall där detta inträffar, men vi måste ha våra sinnen öppna, säger doktor Sam Parnia, som leder studien till BBC.Han förklarar att döden inte är ett specifikt ögonblick, tvärtemot vad många tror.–Det är en process som börjar när hjärtat slutar slå, lungorna slutar arbeta och hjärnan slutar att fungera – ett medicinskt tillstånd som kallas hjärtstillestånd. Men fram till mer än en timma från det att hjärtat slutat slå kan återupplivning av patienten ske. Det är i sådana fall man kan ha minnen eller upplevelser av att ha varit nära döden.– Att få veta vad dessa patienter har upplevt ger en unik inblick i vad vi kan förvänta oss att uppleva under dödsprocessen, säger Parnia.

Enligt tidningen Live Science tyder tidigare forskning på att 10-20 procent av patienter som haft hjärtstillestånd har ett klart minne av rationella tankeprocesser och ibland minnen av detaljer som hänt omkring dem under dödsprocessen.

I en annan studie vittnar patienterna om känslor av frid, skarpt ljus och utanför-kroppen-upplevelser. Samma personer som upplevde detta hade svårt att skilja drömmar från det vakna vardagslivet, enligt studien. Både före och efter hjärtstillestånden hade dessa personer fler så kallade Rapid eye movements under sömnen, skriver Live Science.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro