ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snedparkering ska ge fler bilar plats i stan

Ann Hagman · 14 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Vanlig parkering är utrymmeskrävande. Vinkelparkering gör att fler bilar får plats. 

Vanlig parkering är utrymmeskrävande. Vinkelparkering gör att fler bilar får plats.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

PARKERING. Vinkelparkeringar ska ge plats för fler bilar i innerstaden. Trafik- och renhållningsnämnden lovar öka antalet parkeringsplatser i Stockholm.Men miljövännerna protesterar.

– Vi vill minska bilismen både av miljö- och livskvalitetskäl. Vi vet att alla städer som gjort något åt biltätheten även har dragit ner på parkeringsmöjligheterna, säger Åsa Romson, miljöpartist och ledamot i miljönämnden.

Miljöpartiet föreslår i en motion till fullmäktige att kostnaden för boendeparkering ska marknadsanpassas, och därmed öka från 600 kronor i månaden till minst 1 500 kronor.

I trafiknämnden hänvisar den borgerliga majoriteten till att de gett trafikkontoret i uppgift att ta fram en ny parkeringsstrategi.

I genomsnitt passerar 360 000 bilar  ut och in i Stockholm varje dag. Antalet parkeringsplatser är färre än 100 000.– Vi ska främst ta fram fler parkeringar i staden och vi har inga planer på att höja priset för boendeparkering eller parkeringsavgifterna, säger Henrik Nerlund, borgarrådssekreterare hos moderaterna.

Genom vinkelparkeringar kan antalet bilar på varje gata flerdubblas. Det finns också med i planerna att bygga fler parkeringsgarage.– Vi måste först få undan parkeringsplatserna från de stora huvudgatorna och förbättra framkomligheten. Sedan ska vi göra fler parkeringar på de mindre lokalgatorna, säger Mats Fager, enhetschef på trafikkontoret.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro