ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sniglar och fästingar knockade av torkan

TT · 31 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Mördarsniglar och fästingar har tuffa tider i torkan. 

Mördarsniglar och fästingar har tuffa tider i torkan.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Det varma och torra vädret håller på att ta knäcken på sommarens plågoandar: fästingar och mördarsniglar.

De flyr nu ner under markytan, där de söker skydd i den fuktiga jorden.

Efter en mild vinter trodde experterna att årets sommar skulle bli en riktig fästing- och snigelplåga. Men två rejäla värmeböljor, en i början av juni och den senaste som inleddes i början av fruntimmersveckan, har fått plågoandarna att dra sig tillbaka.

- Fästingarna går ner i aktivitet när torkan slår till och söker sig ner i det översta vegetationsskiktet där de försöker hitta lite fuktighet som de absorberar genom huden, säger Kajsa Glemhorn, biolog vid Uppsala universitet.

- De äter bara vartannat år och måste hushålla med vätskan, som är den kritiska faktorn för fästingens överlevnad, säger hon.

Hotar stryka med

Kajsa Glemhorn bekräftar det som många villaägare och semesterfirare redan noterat, att de blodsugande fästingarna blivit färre den senaste tiden.

- Med den torka som råder är det inte fördelaktigt att vara fästing. Om torkan blir långvarig riskerar de att stryka med, säger hon.

Enligt Glemhorn kan sommarens torrperioder kanske leda till en nedgång i fästingpopulationen under nästa säsong. Chansen ökar om det blir en kall vinter.

Det är inte heller lätt att vara mördarsnigel, eller någon annan snigel, just nu.

- Det torra vädret är inte kul för sniglarna, de behöver komma ner i den fuktiga jorden och leran för att inte torka ut, säger Ulf Carlberg, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

- Den lägre vegetationen har börjat sloka och har brakat ihop på vissa ställen, och det börjar bli ont om mat för stackarna också.

Lurar under ytan

Men det är för tidigt att blåsa faran över. Fästingarna och sniglarna lurar under markytan och väntar bara på det omslag i vädret med mer fukt och nederbörd, som är på väg.

Varje år smittas genom fästingarna ungefär 10 000 svenskar av borrelia. Eftersom sjukdomen inte är anmälningspliktig finns inga exakta siffror.

Antalet människor som smittas av den farliga virussjukdomen TBE, fästingburen hjärninflammation, har ökat stadigt de senaste åren. År 2005 rapporteras 131 TBE-fall, 2006 ökade de till 162 och förra året insjuknade 182 personer i TBE.

Av årets statistik hittills är det svårt att bedöma om trenden håller i sig. De flesta TBE-fallen inträffar under sommarhalvåret.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro