ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snittpolisen löser ett brott i månaden

Anders Göransson · 23 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Skadegörelse är det brott som har lägst chans att bli uppklarat.
Skadegörelse är det brott som har lägst chans att bli uppklarat.Foto: JESSICA GOW/scanpix
Länspolismästare Carin Götblads Stockholm ligger dåligt till i statistiken. Hon har inte gått att nå för en kommentar.
Länspolismästare Carin Götblads Stockholm ligger dåligt till i statistiken. Hon har inte gått att nå för en kommentar.Foto: Lars Pehrson

BROTTSBEKÄMPNING.Ett brott per månad löser en genomsnittlig svensk polis, visar en genomgång som Metro gjort. Men drygt fyra av fem anmälda brott förblir ouppklarade.

– Vi är definitivt inte nöjda och sliter vårt hår för att hitta en lösning, säger polisintendent Stefan Gunnarsson, operativ chef vid polismyndigheten i Jönköpings län, som var minst effektiv i landet i fjol.

Under 2006 anmäldes cirka 1 225 000 brott i Sverige. Knappt 216 000 fall - eller 18 procent - personuppklarades. Det innebär att åtal väcktes, strafföreläggande utfärdades eller åtalsunderlåtelse meddelades.

Totall löste landets drygt 17 000 poliser i genomsnitt 12,7 brott vardera under fjolåret. Jönköpingspoliserna intar en bottenplacering med 10,2 lösta brott, snäppet sämre än Stockholmspolisen med 10,5.

Bäst lyckades Gotlandspolisen med 18,0 lösta brott per polis och år, följd av Örebro, Skåne och Kronoberg.

– Det är stora skillnader, och vi jobbar för att skapa en enhetlig metodik som ska leda till att de jämnas ut och siffrorna förbättras, säger Bengt Svensson, chef för polisavdelningen vid Rikspolisstyrelsen.

Han påpekar att "brottsmixen" ser olika ut i olika län. I exempelvis Skåne, Örebro, Västmanland och Östergötland har polisen haft hög inriktning på att upptäcka ringa narkotikabrott, som generellt har en hög andel uppklarade fall. Det bidrar till att de ligger bra till i statistiken.

Stockholmspolisens klena resultat har flera tänkbara förklaringar. Huvudstaden har en stor andel avancerad och svårutredd brottslighet, det är lättare för en gärningsman att försvinna i en storstad och polisen lägger mycket kraft på till exempel bevakning av ambassader och statsbesök.

Bengt Svensson säger att svensk polis generellt ligger bra till i en europeisk jämförelse, men att man inte ska vifta bort statistiken.

– Jag tror det finns skäl för polismyndigheterna att titta på siffrorna, leta efter orsaker och fundera på hur de kan bli bättre.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro