ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snökaoset stänger Arlanda

TT · 5 Dec 2012
Uppdaterad 5 Dec 2012
Snökaoset stänger Arlanda

Snökaoset stänger Arlanda


klar

Artikellänk är kopierad

De omfattande trafikstörningarna på Arlanda kommer att fortsätta hela dagen och förmodligen långt in på kvällen, säger Arlandas kommunikationschef Jan Lindqvist.

– Det är svårt att gå ner med planen, det är däremot lite lättare att lyfta härifrån. Det kommer att vara väldigt lite trafik hela dagen, säger han.

Alla resenärer uppmanas att kontakta sitt flygbolag för att få hjälp med mat, eventuellt hotellrum eller buss eller annan ersättningstrafik.

– Några plan kommer ju att avgå. Det blir ingen ersättning till dem som lämnar flygplatsen om deras flight går.

Flygplatsledningen kommer att ha ett möte klockan 19 i kväll och därefter fatta beslut utifrån hur situationen då ser ut.

– Man kan säga att det här är en körd trafikdag. Vår uppgift går nu från att svara för trafik till värdskap, det vill säga att ta hand om resenärerna här på Arlanda , säger Lindqvist

Totalt 60 000 passagerare berörs och de uppmanas att hålla sig uppdaterade och ta kontakt med sitt flygbolag. Bromma kan ta emot enstaka plan.

En av de väntande är Staffan Ekbom, 70, från Stockholm som skulle ha flugit till London på förmiddagen.

– Vi har fått besked om att alla flyg är inställda till klockan tre i eftermiddag, så vi får väl vänta och se. Vi fick beskedet när vi checkade in.

– Många står och väntar på att få byta flyg, men det är ingen upprorsstämning direkt, utan ganska lugnt. Lite tråkigt är det, men vi skulle ha gjort en shoppingresa så det var ju inga jätteviktiga ärenden precis.

Vid 10-tiden var en bana öppen på Arlanda för avgående flyg, enligt Swedavias presschef Klas Nilsson.

– Vi kan inte ta emot flygplan för närvarande utan prioriterar de resenärer som kommit till Arlanda och ska i väg, säger han.

– På Bromma kan vi hantera enskilda flygplan men det är en starkt begränsad situation.

De flesta av de plan som inte tillåts landa har inte hunnit lyfta, enligt Klas Nilsson.

Snabbtåget Arlanda Express uppges gå med regelbunden trafik.

På Skavsta flygplats har man inte behövt ställa in några avgångar. – Vi har haft lite förseningar nu på morgonen, men om inte det blir värre tror vi att vi klarar det, säger Dot Gade Kulovuori, vd på Skavsta.

Ett ankommande plan avvisades två gånger under morgonen, men kunde landa efter cirka en halvtimme.

Två flygplatser i London, Luton och Stansted, stängdes i morse för att ge tid att röja bort snö från landningsbanor, rapporterar Reuters.

En talesman för Stansted-flygplatsen trodde att stoppet skulle kunna orsaka förseningar under dagen även om snöröjningen inte drar ut på tiden.

På Luton-flygplatsen öppnades det för trafik igen på förmiddagen efter ett totalstopp på cirka en timme.

– Det kommer att bli några förseningar denna morgon, men inget allvarligt, säger en talesman för flygplatsen till Reuters.

Londonflygplatserna Gatwick, Heathrow och City hade inga påtagliga störningar i trafiken.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro