ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snöleoparden och 6 andra djur som räddats från utrotning

Linnea Bergman · 16 Sep 2017
Uppdaterad 16 Sep 2017
Även om många arter fortfarande är hotade ser läget bättre ut efter riktade insatser.

Även om många arter fortfarande är hotade ser läget bättre ut efter riktade insatser. Foto: Alamy.


Snöleoparden är inte längre utrotningshotad. Samtidigt som människan ligger bakom hotet mot många arter världen över finns det arter där räddningsarbetet gett resultat. Metro listar några av dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Snöleoparden

Om djuret: Snöleoparden är ett av världens största kattdjur och lever uppe i bergsregionerna i Centralasien.Hotas av: Klimatförändringar, jakt på grund av dess päls och förändringar av infrastruktur i området där den lever.Utveckling: Snöleoparden har varit listad som utrotningshotad sedan 1972.Status tidigare: Utrotningshotad.Status nu: Sårbar.Motivering: Det finns nu över 2 500 snöleoparder, och antalet minskar inte på samma sätt som tidigare. Enligt beräkningar kan det nu finnas så många som 4 000 eller till och med 10 000 vilda snöleoparder. Därför har djuret nu nått statusen sårbar istället för utrotningshotad, enligt beslut av Union for Conservation of Nature (IUCN), rapporterar BBC. Men The Snow Leopard Trust som jobbar med snöleopardens överlevnad är kritiska till beslutet, som de tror kan hota artens överlevnad.

Snöleopaden är inte längre utrotningshotad. Foto: AP/TT.
Snöleopaden är inte längre utrotningshotad. Foto: AP/TT.

Jättepandan 

Om djuret: Den svartvita björnen äter främst bambu och väger 70-150 kilo i vuxen ålder. Den finns bara i Kina.Hotas av: Pandan är en symbol för Kina och Världsnaturfonden, och har även blivit en symbol för hotade arter. Pandorna kan få tillgång till mycket mindre mat framöver när klimatförändringar väntas ge mindre bambu. Om 80 år beräknar man att en tredjedel av bambun kan vara borta. Jättepandan har tidigare jagats mycket, något man lyckats få ner, rapporterar The New York Times.Utveckling: Under 80-talet tydde det mesta på att jättepandan bara skulle finnas i djurparker framöver. Men sedan dess har ett stort arbete lagts ner på att försöka öka antalet pandor i det vilda.Status tidigare: Utrotningshotad, enligt Union for Conservation of Nature (IUCN).Status nu: Sårbar, enligt samma klassningssystem.Motivering: Antalet pandor har ökat med 17 procent på ett årtionde fram till 2014, då det fanns 1 864 jättepandor i det vilda i Kina.

En jättepandeunge på San Diego Zoo. Foto: TT.
En jättepandeunge på San Diego Zoo. Foto: TT.

Trubbnoshöring eller vit noshöring

Om djuret: Kallas för vit noshörning fast den inte alls är vit. Istället kommer namnet från det holländska ordet ”widje” som betyder vid och syftar på djurets breda överläpp.Hotas av: Tjuvjakt där man bland annat vill komma åt noshörningens horn som i pulvriserad form använts inom traditionell medicin.Utveckling: På 1880-talet trodde man att trubbnoshöringen var utrotad efter hård jakt. Men så upptäckte man 20 noshöringar i Sydafrika och ett räddningsprogram tog fart. Nu finns det knappt 20 000 trubbnoshöringar, och det är den minst hotade av de fem noshörningsarterna.Status tidigare: Klassades som sårbar på 90-talet. Status nu: Klassas som nu nära hotad, den lägsta klassningen på rödlistningen av Union for Conservation of Nature (IUCN).

En vit noshörningsunde som fötts på Royal Burgers’ Zoo i Arnhem i Nederländerna. Foto: Alamy,
En vit noshörningsunde som fötts på Royal Burgers’ Zoo i Arnhem i Nederländerna. Foto: Alamy,

Lamantiner eller västindiska sjökor

Om djuret: Liknar en säl till kroppsformen men är egentligen mest släkt med elefanten. Arten delas in i två familjer: manater och dugonger.Hotas av: Ett stort problem för sjökorna är övergödning. De kan även fastna i fiskenät och bli påkörda av båtar. De är sårbara för miljögifter. Utveckling: Harökat i antal på senare år. Under 70-talet fanns det exempelvis bara något hundratal sjökor utanför Florida, men i dag är antalet uppe i 6 600 skrev The Independent i mars i år.Status tidigare: Klassades tidigare som utrutningshotad av den amerikanska naturskyddsmyndigheten Fish and Wildlife Service (FWS).Status nu: Klassas numera som hotad av samma myndighet.

Sjökorna har blivit fler sedan 70-talet. Foto: Alamy.
Sjökorna har blivit fler sedan 70-talet. Foto: Alamy.

Sibiriska tigern eller amurtigern

Om djuret: Världens största nu levande kattdjur tillsammans med den bengaliska tigern. Den sibirska tigern lever i skogen främst i Ryssland men finns även i Kina och i Nordkorea. Hanen väger i genomsnitt 200-300 kilo och honorna 100-180 kilo.Hotas av: Främst av tjuvjakt i jakt på tigerbenen som används i traditionell medicin och för djurets päls.Utveckling: På 30-talet fanns bara 20-30 sibiriska tigrar, men sedan dess har antalet ökat. Den senaste ryska inventeringen visar att de ökar i antal och att det nu finns minst 433 tigrar i Ryssland.Status nu: Klassassedan 2010 som hotad av Union for Conservation of Nature (IUCN).Status tidigare: Klassades som kritiskt hotad innan 1996.

En sibirisk tiger med sin unge. Foto: Alamy.
En sibirisk tiger med sin unge. Foto: Alamy.

Przewalskis häst

Om djuret: En mongolsk eller asiatisk vildhäst som upptäcktes i slutet av 1800-talet. Det är den sista riktiga vildhästen som finns kvar i världen och är en länk mellan dagens hästar och de förhistoriska hästarna.Hotas av: Har främst hotats av jakt och förändringar i miljön där hästen lever.Utveckling: Hästen dog ut helt i slutet av 1960-talet i det vilda. Men hästar kunde sedan placeras ut, och i dag finns det runt 50 vilda hästar. Eftersom antalet är så få är rasen bland annat hotad av extrema väder.Status nu: Klassas numera som hotad av Union for Conservation of Nature (IUCN).Status tidigare: Klassades 2008 som kritiskt hotad då det bara fanns en manlig individ i det vilda.

Przewalskis häst. Foto: AP/Alamy.
Przewalskis häst. Foto: AP/Alamy.
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro