ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snön lamslår Göteborg – orsakar problem i hela landet

Metro-TT · 8 Dec 2013
Uppdaterad 8 Dec 2013

Ett kraftigt snöfall som dragit in över Sverige kan ställa till problem för trafikanter. Man får ta det försiktigt på vägarna”, säger Thomas Pihl på Trafikverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Under förmiddagen föll det tung blötsnö på vägarna i Västra Götaland. På E6:an norr om Göteborg vid Bäckebol var det halt och sikten var dålig.
Under förmiddagen föll det tung blötsnö på vägarna i Västra Götaland. På E6:an norr om Göteborg vid Bäckebol var det halt och sikten var dålig.Foto: Adam Ihse/TT

Det täta snöfallet har orsakat stora problem för kollektivtrafiken i Göteborgsområdet.

Alla spårvagnslinjer drabbades av stopp eller förseningar på förmiddagen. På flera busslinjer blev trafiken till vissa hållplatser helt inställd på grund av dåligt väglag.

Ikväll varnar SMHI för ordentlig halka i Göteborgsområdet och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för isbeläggning och hårda vindar.

Många av Eons kunder är fortfarande strömlösa i Skåne, Halland och Blekinge. Värst är det i Skåne där över 1 200 elkunder saknade ström under söndagseftermiddagen. Men de flesta elavbrotten beror inte längre på stormen Sven utan består av nytillkomna ärenden med anledning av helgens snö, regn och blåst, menar Jakob Holmström, kommunikationschef för Eon distribution.

– Vi var nere på nära noll och vände ett tag, men nu har det tillkommit nya fel med anledning av vädret. Sedan ska man ha i åtanke att vårt nät är extra sårbart i de här regionen med anledning av Sven, säger han till TT.

Enligt Eon finns det gott om personal som arbetar med avbrotten, och de flesta hushåll som har drabbats ska enligt bolaget få sin ström tillbaka under kvällen.

Snön som nu faller över västkusten försvårar Fortums reparationsarbeten efter stormen Svens framfart, och det kraftiga snöfallet har orsakat nya strömavbrott, uppger energibolaget.

Vid 15-tiden på söndagen var 1 750 av Fortums kunder i Halland och Bohuslän utan el, de flesta i Halland. En stor del av kunderna beräknas få tillbaka elen under kvällen, men inte alla.

– Som prognos ser ut nu så kommer vi tyvärr att ha kunder som är strömlösa även in på måndag, säger Maria Bergman på Fortums presstjänst.

Flera avåkningar och trafikproblem har rapporterats runtom i Västsverige till följd av snöfallet, uppger Göteborgs-Posten.

I samband med snöovädret kommer det att bli snö- och ishalka på många håll. Blixthalkan slog till redan i lördags, främst i södra Sverige, med många avåkningar som följd.

– Måste man inte absolut ut, och vädret ser ruskigt ut, är det klart att det är bra att undvika att ge sig ut och köra, säger Thomas Pihl, presskommunikatör på Trafikverket.

I Östergötland har halkan orsakat stora trafikproblem i hela länet, och ett flertal olyckor har inträffat under tidiga söndagseftermiddagen.

– Det är avåkningar titt som tätt nu, säger Christer Wiktorsson, vid polisen i Östergötland.

Bland annat körde en personbil av E4 i höjd med Malmslätt utanför Linköping vid 13.30-tiden. Bilen voltade och hamnade på sidan, två personer fördes till sjukhus. Det är oklart vilka skador det rör sig om.

Halkbekämpning pågår i länet, men den som absolut inte måste ut och åka bil bör avstå, enligt polisens rekommendation.

I södra Sverige tar sig lite mildare luft in medan det i norra Sverige blir det riktigt kallt under söndagen, med temperaturer på under 30 minusgrader.

– Vi har ett preliminärt säsongslägsta i Nikkaluokta på 38 minusgrader på morgonen, säger Emil Björck.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro