ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snöovädret mattas av

TT · 14 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Mängder av bilister och hundratals busspassagerare, däribland en skolklass i tioårsåldern, satt natten mot onsdagen insnöade längs riksväg 73 mellan Stockholm och Nynäshamn.

Mängder av bilister och hundratals busspassagerare, däribland en skolklass i tioårsåldern, satt natten mot onsdagen insnöade längs riksväg 73 mellan Stockholm och Nynäshamn. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

SMHI drog vid lunchtid in sin klass-1 varning sedan snöovädret som härjat i södra Stockholmsområdet och längs kusterna i Östergötland och Småland bedarrat.– Det förekommer snöbyar framför allt längs Smålandskusten. Men det klingar av alltmer. Lokalt kan det kanske fortfarande bli snömängder, men det ska inte orsaka några större problem, säger Jonas Höglund jourhavande meteorolog vid SMHI. Halka kan dock fortfarande vara ett gissel på olika håll i Götaland under onsdagen.– Temperaturen ligger kring noll och någon plusgrad. När det fryser till på kvällen kan det bli halare på vägarna, säger Höglund. SMHI varnar samtidigt för hårda vindar i Jämtlands- och Härjedalsfjällen samt i södra Lapplandsfjällen under morgondagen.– Men det är normalt i de trakterna, säger Jonas Höglund.

SMHI varnar för att ovädret kan störa samhällsfunktioner, skapa trafiksvårigheter och innebära risker för allmänheten.

Snökaoset strandsatte under tisdagskvällen och natten till onsdagen tusentals människor i timmar på riksväg 73 mellan Stockholm och Nynäshamn. På onsdagsmorgonen var det fortfarande besvärligt att ta sig fram där.– Men trafiken rullar på. Under dagen hoppas vi att det blir helt återställt. flera håll är det dock varning för halka, packad snö och is, sade Nenad Matic, trafikledare på Trafik Stockholm, vid sju-tiden. Skolklass fastCirka 15 plogbilar från Vägverket röjde på morgonen undan kvarvarande snö på vägar i området. Plogbilarna, som enligt Södertörnspolisen kom i gång sent med sitt arbete, hindrades dock av övergivna personbilar.Parallellt med snöröjningen arbetade Vägverkets salt- och sandbilar med att förbättra vägunderlaget.Polisen hade vid halv åtta-tiden inga rapporter om avåkningar eller trafikstopp. Räddningstjänsten hade avslutat sitt arbete vid halv två-tiden på natten.Då lättade äntligen köerna efter snökaoset som drabbat området söder om Stockholm.En skolklass som suttit fast i en buss kunde köras hem ett par timmar tidigare. Totalt satt över tusen personer fast längs riksväg 73 - vissa i nästan ett halvt dygn.

Först sedan räddningstjänsten fått bort omkullvälta trän kunde de sista 70-talet bilister och busspassagerare börja röra på sig.BlixthalkaUnder kvällen och natten körde räddningstjänsten ut mat och vatten till de drabbade.Totalt satt 13 SL-bussar fast i snökaoset med cirka 700 passagerare.Problemen, med tungt snöfall och blixthalka, började redan på eftermiddagen. Snöfallet var mycket tungt och gav flera decimeter på sina håll.

Halka och snöfall gav mängder av avåkningar, och långtradare och bussar som inte kom ur fläcken när inte heller salt-, sand- eller plogbilarna kom fram.Minst tre långtradare kanade också av vägen, vilket försvårade räddningsarbetet.Också i Småland och Östergötland rapporterade polisen om halka och trafiksvårigheter.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro