ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snöovädret orsakar problem

TT · 30 Nov 2012
Uppdaterad 30 Nov 2012
Köer på E4.

Köer på E4. Foto: Scanpix


Snöfall, trafikkaos, försenade färjor och olyckor. Vintervädret ställde till med problem längs ostkusten på fredagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Hårda vindar som blåste på Östersjön gjorde att färjor mellan Finland och Sverige blev kraftigt försenade.

- De har kört väldigt försiktigt på grund av blåsten. Det blåser rejält och är höga vågor, säger Janis Pavuls, kommunikationschef på Tallink Silja, till TT.

Enligt Meteorologiska institutet i Finland var vågorna utanför Helsingfors under dagen mycket höga. Den högsta uppmätta vågen var 9,4 meter, rapporterar nyhetsbyrån FNB. Det tangerar ett rekord från i november 2001. Kring svenska kuster har det varit lugnare. Vid Finngrundet norr om Upplandskusten uppmättes dock en våg på 6,7 meter vid 13-tiden, enligt SMHI.

- Det har blåst 25—30 sekundmeter och varit fem meter höga vågor. Det har nog gungat ordentligt, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationschef hos Viking Line, till TT om fartyget Gabriella.

Men det var inte bara till havs som vintervädret ställde till problem. I Stockholmsområdet orsakade snö och halka flera trafikolyckor och kollektivtrafiken försenades av dels det allmänna trafikkaoset, dels av strömavbrott.

Stockholmspolisen uppgav vid 18-tiden att det under fredagen inträffat ett 70-tal trafikolyckor i länet men det fanns inga rapporter om allvarliga personskador.

Även Gävleborgskusten var drabbad av snöovädret.

Enligt polisen i Gävleborg var det många avåkningar under fredagen men inga allvarliga personskador.

Flera trafikolyckor inträffade även i Sörmland där det var mycket halt på vägarna. Den allvarligaste skedde på fredagseftermiddagen på E 4 vid Vagnhärad där tre personbilar och en lastbil var inblandade.

Ingen skadades allvarligt, enligt sn.se. En kvinna fördes till sjukhus med nacksmärtor.

- Det är otroligt att ingen fick värre skador, säger räddningsledare Benny Svensson till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro