ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snow Leopard drar igång din gamla Mac

Kristoffer Rengfors · 1 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FÖRSTA INTRYCKET. Vid första anblick syns inte mycket nytt. Tiger till Leopard-uppdateringen var betydligt mer visuell. Några ytputsningar har dock snökatten fått. Bland annat kan videofiler och pdf:er nu förhandsgranskas direkt i ikonen.Med Snow Leopard har Apple istället flått katten och byggt om under skinnet. Och de testdatorer vi installerar på blir faktiskt rejält snabbare efter uppgraderingen. Allra mest fart får den i Cocoa helt omskrivna versionen av Finder. Vid öppning av mappar med mycket filer och vid förhandsvisning märks rejäl skillnad mot Leopard.

Sen om det går verkligen som utlovat går dubbelt så snabbt att stänga av datorn, eller väcka den ur viloläge är en annan sak. Men känslan av snabbhet finns där. Vid en installation på en över två år gammal Macbook som uppdaterats först från Tiger till Leopard, och sedan nu till Snow Leopard blir det rejäl fart i datorn igen. Nästan så Apple borde döpt uppgraderingen till Gepard istället.

Favorituppdateringen är kanske inte helt väntad. Men att Apple fixat så det faktiskt går att klippa textflöden ur pdf:er är guld värt.

Apple trycker hårt på det faktum att Snow Leopard frigör utrymme på datorns hårddisk. Drygt tio gigabyte frigörs på våra testdatorer. Något som dock delvis verkar bero på att OS X nu faktiskt räknar hårddiskutrymmet rätt istället för att som tidigare ange att hårddiskar är mindre än de egentligen är, trevligt i vilket fall. Sajten Lifehacker var först ut med att lista ut hur Apple nu faktiskt gör vad Windows inte heller klarar, nämligen klarar av att ange hur mycket plats som faktiskt finns på ett lagringsutrymme.

Klarast på minussidan finns den automatiska rättstavningen i textredigeraren. Välkommen funktion som fungerar bra på exempelvis Iphone. Men i ärlighetens namn är den här alldeles för snabb på att döma ut ord och kasta om bokstäverna till vad den tror är korrekt, något som försvårar skrivandet och skapar merarbete (exempelvis rättade den nu merarbete till medarbetare två gånger bara i den här meningen).

Värt 319 kronor framförallt för att få upp farten på lite äldre datorer. Men kolla först här om något program du måste ha inte är redo för Snow Leopard ännu.

Metro Teknik har installerat Snow Leopard på en Mac Mini med endast en gigabyte ramminne och det fungerar utmärkt, men vid ett installationsförsök på en Macbook med en gigabyte ramminne sa installationsprogrammet ifrån och krävde mer ram. Något att vara varse om.

Tidningen Medievärlden rapporterar även att många upplever problem med mobilt bredband efter installationen av Snow Leopard. Problemet har att göra med mjukvaran till 3G-modem. Enligt operatören Tre ska en lösning komma om drygt två veckor, skriver tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro