ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snowden-uppgifter: NSA spionerar på användare via mobilappar

Gustaf Eriksson · 27 Jan 2014
Uppdaterad 27 Jan 2014
NSA spionerar på användare via mobilappar Edward Snowden.

NSA spionerar på användare via mobilappar Edward Snowden. Foto: TT


Amerikanska NSA använder sig av populära smartphone-appar i sitt spionage. Det visar topphemliga dokument från superläckan Edward Snowden. Säkerhetstjänsten kan bland annat få uppgifter om människors sexuella läggning.

klar

Artikellänk är kopierad

Amerikanska NSA och den brittiska motsvarigheten GCHQ har utvecklat metoder för att spionera på användare via säkerhetshål i mobilappar. Säkerhetstjänsterna samlar in information som användarna matat in i apparna. Det kan handla om allt från information om telefonmodell och geografisk plats till extremt känsliga uppgifter om sexuell läggning.

”Beroende på vilken information som en användare har uppget kan säkerhetstjänsten samla in nästan alla detaljer om en användares liv. Det inkluderar hemland, nuvarande plats, ålder, kön, civilstatus, inkomst och utbildning”, skriver brittiska The Guardian.

Uppgifterna kommer från topphemliga dokument läckta av Edward Snowden. Avslöjandet publiceras av The Guardian i samarbete med New York Times och Propublica. 

En av de appar som används av säkerhetstjänsterna uppges vara det enormt populära spelet Angry Birds.

Genom att använda sig av sina verktyg för massövervakning kan NSA och GCHQ samla in stora mängder användardata via mobilapparna. Enligt tidningarna är många smartphone-användare helt ovetande om att informationen de lagrar i apparna är tillgänglig för säkerhetstjänsterna.

Att komma åt information i mobiltelefoner är ett högprioriterat område för NSA och GCHQ. Detta eftersom terrorister och andra måltavlor för övervakningen ofta använder sig av mobiler i sin verksamhet.

I ett av dokumenten jublar NSA över det ökande mobilsurfandet, som gör spionaget lättare. 

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro