ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snus kan stoppas av nya EU-regler

TT-Metro · 5 Dec 2012
Uppdaterad 5 Dec 2012
Det nya tobaksdirektivet som ska presenteras kommer att kunna stoppa svenskt snus – som innehåller "fel" ämnen och för lite tobak.

Det nya tobaksdirektivet som ska presenteras kommer att kunna stoppa svenskt snus – som innehåller "fel" ämnen och för lite tobak.


Svenskt snus hotas av ett nytt tobaksdirektiv som EU-kommissionen snart presenterar. Enligt förslaget ska flera smakämnen förbjudas och tobaksprodukter ska innehålla minst 85 procent tobak. Svenskt snus innehåller cirka 50 procent

klar

Artikellänk är kopierad

– Då tar jag fan i helvete livet av mig, sade den snusande skribenten Alex Schulman till Aftonbladet, när förslaget började diskuteras i våras.

"Jag accepterar inte att förlora min lyckligaste stund på dagen. Jag gör det inte", skrev han i sin blogg.

Och nu har EU-kommissionens förslag nästan gått i mål. Enligt förslaget måste tobaksprodukter innehålla minst 85 procent tobak. Svenskt snus innehåller ungefär 50 procent och svenska snustillverkare skulle tvingas att höja tobakshalten för att få fortsätta.

– Det här visar att man egentligen inte är emot snusets eventuella skadeverkningar, utan produkten som sådan, säger EU-parlamentariker Christoffer Fjellner (M) till Aftonbladet.

EU-kommissionen menar också att snus ska smaka just snus – och inte frukt eller bär. De vill därför skärpa reglerna med krav på att snus inte får ha smaker från örter eller frukter som gör det mer lättillgängligt och kan göra det lockande för ungdomar, skriver Dagens Nyheter som också tagit del av förslaget.

Flera populära svenska snussorter har smaktillsatser, exempelvis General som är smaksatt med bergamott, Göteborgs Rapé som har smak av enbär och Catch som bland annat smakar lakrits och svarta vinbär. 

Det tidigare förslaget om att cigaretter skulle säljas i likadant formgivna paket utan varumärke har nu tagits bort, efter att ha mött hårt motstånd från tobaksindustrin, skriver DN.

Kommissionen föreslår utökade varningstexter och avskräckande bilder om riskerna med rökning på upp till tre fjärdedelar av cigarettpaketen.

Förslaget till nytt tobaksdirektiv ska behandlas av EU-kommissionen i slutet av nästa vecka. Efter det ska ministerrådet och EU-parlamentet ta ställning till direktivet.

klar

Artikellänk är kopierad

TT-Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro