ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snuskigt populäre författaren: Fantasin tog fart

metro · 13 Sep 2012
Uppdaterad 14 Sep 2012
Snuskigt populäre författaren: Fantasin tog fart

Snuskigt populäre författaren: Fantasin tog fart Foto: AP/Denis Poroy


Erika Leonard, mer känd som E.L James, har gett snusk i bokform en nytändning och Femtio nyanser av honom” har blivit en enorm succé. Metro har träffat E.L James i Amsterdam.

klar

Artikellänk är kopierad

Blev du överraskad av bokens framgång?– Förvånad? Det var en chock! Jag blev särskilt överraskad hur snabbt den spred sig över världen. Kontraktet för masspublicering skrevs med Random House den 7 mars och första boken låg i butikerna den första veckan i april, säger E.L James. 

”Femtio nyanser …” började som en internetpublicering. Men nu har den sålts i över 40 miljoner exemplar över hela världen.– Siffrorna är häpnadsväckande. Rättigheterna har sålts till 45 länder, filmrättigheterna har sålts. Jag kan inte sluta förvånas.

Alla pratar om att det är kvinnor som gillar boken. Har du manliga läsare?– Allt fler män läser mina böcker. Ibland säger de saker som: ”Tack så mycket för det dina böcker gjort med min fru … wow!” För ett tag sedan skrev en 71-årig man ett tackbrev till mig. Mina böcker har fått honom att minnas hur det känns att bli förälskad. Det var så gulligt.

Fick du fantasierna för att du skrev den här historien, eller började du skriva för att fantasierna fanns där?– Bra fråga. Jag tror det var en kombination. Vi har alla drömt om en partner som är så otroligt rik att han kan köpa dig allt du önskar. Men den äventyrliga erotiken var verkligen bara en fantasi. Fast, efter att ha gjort lite research kanske det inte bara var fantasier längre. 

 Är det all erotik som gjort boken så populär?– Delvis, tror jag. Det finns så mycket litteratur där ute som innehåller extremt sex. Folk gillar sexet, men framförallt gillar de den passionerade kärlekshistorien. Det var den som höll ihop det för mig.

La du till allt sex för att undvika att det blev en kliché-kärlekshistoria? – Inte alls. Jag började skriva med idén: när du träffar någon som gillar BDSM (bondage, sexuell dominans, underkastelse, sadism och masochism) och du själv inte är inne på det, vad händer då? Jag hade läst om BDSM och tänkte: ’Oj, det här är sexigt! Skulle jag någonsin göra det?’ Mina fantasier tog fart. 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro