ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snygg lya – då blir det livat i holken

Johanna Engman · 13 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SCANPIX / Montage

Med en schyst lya minskar du risken för att din tjej är otrogen. Är du dessutom snygg ökar dina chanser att hon stannar – åtminstone om du är fågel.– Man skulle kunna dra sådana paralleller med människan och ett bra läge för bostaden, är han dess-utom attraktiv så finns det ännu mer fördelar, säger Mårten Hjernquist som skrivit en avhandling vid Uppsala universitet om fåglars reproduktion.

Fåglars trohet, i synnerhet halsbandssnapparen, är alltså beroende av vad hanen har att erbjuda honan. Men det är skillnad på landsort och tätort.– Det är viktigare för fåglarna att vara attraktiva om det finns många fåglar.

Är det färre spelar det inte så stor roll hur de ser ut, det är ingen konkurrens, säger Mårten Hjernquist.

Det är inte bara honan som är otrogen utan det gäller båda könen, men det är hanens attraktionsframgångar som är avgörande.

Mårten Hjernquist säger att man måste vara försiktig med att applicera denna typ av forskning på människan, men han är övertygad om att det finns likheter.– Vi lever båda i monogama förhållanden, båda tar hand om ungarna och vi har samma typ av parningssystem, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Engman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro