ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snyggt palats lockar med harem

Johan Öberg · 19 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Topkapipalatset i Istanbul är väl värt ett beök.
Topkapipalatset i Istanbul är väl värt ett beök.Foto: Johan Öberg

Längst ut på Seraljudden i Istanbul ligger det stora Topkapipalatset, där de ottomanska sultanerna brukade intrigera med hovfolk, soldater, eunucker och ett stort, sägenomspunnet harem. Palatsområdet är som en komplicerad labyrint med ständigt nya grönskande innergårdar och utan guide eller karta är det lätt att missa godbitar. Haremet får man absolut inte hoppa över (separat biljett krävs). Den granna kakelklädda Bagdadpaviljongen, det stora köket, omskärelsepaviljongen och skattkammaren där föremål med mer guld och ädelstenar än du tidigare sett trängs i montrarna, är andra godbitar.

Sevärt: Ja.Tips: Planera inte en massa annat den dag du går hit. Området är stort, köerna kan bli långa, framför allt till haremet och om man vill gå upp i Rättvisans torn, med superb utsikt över palatset, hela Bosporen och Gyllene hornet.Fakta:www.ee.bilkent.edu.tr/~history/topkapi.html

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro