ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sociala medier gör oss mer politiska

Karin Winter · 8 Apr 2014
Uppdaterad 8 Apr 2014
Upp till 20 000 människor samlades i december förra året på Kärrtorps IP för att demonstrera mot nazism och rasism. 

Upp till 20 000 människor samlades i december förra året på Kärrtorps IP för att demonstrera mot nazism och rasism.  Foto: Anders Wiklund/TT


Artister med politiska ståndpunkter har dykt upp i många sammanhang den senaste tiden. Nu mobiliserar artister för Feministiskt initiativ och spelar in en valskiva. Men det är inte bara artister som är aktiva, även gemene man engagerar sig mer. Enligt medieforskaren Michael Krona är det framför allt efter att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen som det politiska engagemanget har ökat.

klar

Artikellänk är kopierad

När Jason ”Timbuktu” Diakité fick pris av 5 i 12-rörelsen, som delades ut  i Riksdagshuset, höll han upp sitt pass med en passning till REVA.
När Jason ”Timbuktu” Diakité fick pris av 5 i 12-rörelsen, som delades ut  i Riksdagshuset, höll han upp sitt pass med en passning till REVA.Foto: Henrik Montgomery/TT
Artisten Jenny Wilson är en av dem  som ställde upp i Kärrtorp och som  nu, tillsammans med ett 50-tal  artister, spelar in en valskiva för  Feministiskt initiativ.
Artisten Jenny Wilson är en av dem  som ställde upp i Kärrtorp och som  nu, tillsammans med ett 50-tal  artister, spelar in en valskiva för  Feministiskt initiativ.Foto: TT

De senaste åren har vi blivit mer politiska på sociala medier, enligt Michael Krona, forskare i medie- och kommunikationsfrågor vid Malmö högskola. Det är framför allt Sverigedemokraternas intåg i riksdagen som engagerar.

– Det har kommit in främlingsfientlighet i den politiska offentligheten som människor tycker är obehaglig, och det bidrar till att man engagerar sig mer, säger han.

Det är inte svårt att hitta händelser som har engagerat både artister och gemene man den senaste tiden. När Jason Diakté fick Fem i tolv-rörelsens pris för sitt arbete mot främlingsfientlighet och rasism i december 2013, rönte hans tal stor framgång i sociala medier. Under talet höll han upp sitt pass med en passning till Reva.

Många var de artister och vanliga människor som satte sig framför en kamera, höll upp sitt pass och sa eller visade en lapp med orden #jagärjason och lade ut på sociala medier.

Gränspolis om Reva: Ju fler kontroller, desto högre lön.

Nästa händelse var efter att en demonstration i Kärrtorp attackerades av nazister den 15 december. Svaret mot attacken blev en massmanifestation två dagar innan julafton som samlade upp till 20 000 människor och en lång rad artister.

Artisten Jenny Wilson är en av dem som ställde upp i Kärrtorp och som nu, tillsammans med ett 50-tal artister, spelar in en valskiva för Feministiskt initiativ.

– Det känns självklart att ställa upp både för Fi och i Kärrtorp. Det finns inga viktigare frågor än jämställdhet och människans lika värde. Det här valet vi står inför känns så kusligt ödesmättat och kan jag influera och inspirera någon så är det bra, säger hon.

"Man blir helt gråtfärdig"

Men har det betydelse att artister tar ställning politiskt? Lars Lilliestam, professor i musikvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att ideologiska rörelser alltid velat ha med sig musiker eftersom musiker drar folk.

– En artists image är väldigt viktig för många lyssnare. Det behöver ju inte vara i låttexterna som politiken syns. Ett exempel är Tomas Ledin, som man kanske inte tänker som politisk, men som var med på #jagärjason. Det är väldigt svårt att säga om det har någon betydelse i politiken, men jag tror att det kan spela en viss roll, säger han.

Senaste i raden av händelser som engagerat människor via sociala medier är attacken i Malmö den 9 mars. Nazister gick till attack mot människor som manifesterat på internationella kvinnodagen. Flera personer knivskadades, varav en låg i respirator en längre tid. Under hashtaggen #kämpashowan visade artister, politiker och vanligt folk sin avsky mot attacken.

Tusentals samlade i demonstration mot nazism

Alla dessa händelser är tydliga exempel på hur sociala medier fungerar och hur lätt det har blivit att visa sin politiska ståndpunkt. Och under valåret kommer engagemanget i sociala medier bli större, säger Michael Krona.

– När det så sker något, som exempelvis i Kärrtorp, så är det via sociala medier man mobiliserar folk, säger han.

Få andra partier samarbetar med artister inför valet

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Winter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro