ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Socialdemokraterna tar fram skuggregering

Stockholm TT · 3 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Socialdemokraternas partistyrelse och riksdagsgrupp samlas till ett tvådagarsinternat under fredag och lördag.

Då ska poster i utskott fördelas och talesmän utses i viktiga politiska frågor.

Partiets gruppledare Britt Bohlin Olsson leder arbetet i egenskap av ordförande i valberedningen. Det som ska formeras nu blir i praktiken en sorts skuggregering. -Vi måste kunna ge snabba svar på olika frågor. Jämfört med 1991- 1994 (då partiet senast var i opposition) finns mindre tid för förankring och diskussion, säger hon. Det är många riksdagsledamöter som slåss om de olika posterna. I riksdagen finns personer som suttit i många år som ordförande eller ledamöter i "sitt" utskott. Nu får de konkurrens om posterna från statsråd, som tidigare inte ägnat sig åt riksdagsarbete. Ett 30-tal personer slåss om halva antalet topplatser.

Nya roller väntar för bland annat Pär Nuder, Ulrica Messing, Mona Sahlin, Thomas Bodström, Carin Jämtin och Thomas Östros men även för tidigare tungviktare i riksdagen som varit ordförande i olika utskott exempelvis Marie Granlund (näringsutskottet), Susanne Eberstein (skatteutskottet), Tomas Eneroth (socialförsäkringsutskottet) och Urban Ahlin (utrikesutskottet). -I vårat lag måste vi ha personer som har erfarenhet från båda grupperna, säger Bohlin Olsson och citerar partiets legendariske finansminister Ernst Wigfors: Riksdagsgruppen är partiets tjänare, inte dess herre. När partiet var i opposition under regeringen Bildt utsågs också talespersoner i olika frågor, i vissa fall andra än de som ansvarade för frågorna i riksdagen. -Det fungerade inte alltid så bra, säger Bohlin Olsson. Av två verksamheter - regeringen och riksdagen - ska nu en skapas och det måste ske i tät förankring med partistyrelsen, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro