ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Socialdemokraternas förslag: Inför totalförbud mot mobiler i klassrummen

Filip Joelsson · 26 Mar 2018
Uppdaterad 26 Mar 2018
Gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström (S) säger att partiet vill förbjuda mobiltelefoner i skolorna.

Gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström (S) säger att partiet vill förbjuda mobiltelefoner i skolorna. Foto: IBL/Getty Images


Socialdemokraterna går till val på att förbjuda mobiltelefoner i skolan. Enligt partiet skulle det leda till ökad studiero för elever i grundskolan.

klar

Artikellänk är kopierad

Socialdemokraterna vill införa mobilförbud i klassrummen för grundskolelever, skriver Aftonbladet.

I dag kan rektorer själva införa regler för hur mobilanvändandet på skolan ska se ut, men det finns ingen lag som säger att det är förbjudet. Det vill socialdemokraterna ändra på.

– Vi vill vända på ordningen och säga att utgångspunkten ska vara att man inte ska ha mobiltelefoner med i klassrummet, säger gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström (S), till Aftonbladet.

Syftet med förbudet är att det ska bli ”mindre tjafs” ute i skolorna om vilka regler som faktiskt gäller, och att läraren ska få lagstiftningen i ryggen. Enligt förslaget ska undantag mot förbudet kunna göras i särskilda fall, till exempel om en elev har en sjuk förälder som behöver kunna nå sitt barn.

Sedan tidigare har även Liberalerna sagt att de vill införa ett mobilförbud.

– Mobilerna ska bort, sade Jan Björklund i SVT:s morgonstudion tidigare i år.

Samtidigt har Miljöpartiet uttalat en mer restriktiv inställning till ett förbud.

– Vi ska inte sitta i Stockholm med pekpinnar och tro att det är det som blir frälsningen för skolorna, har Gustav Fridolin sagt till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro