ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Socialen bytte lås när missbrukare var på avgiftning

Marcus Carlsson · 2 Aug 2013
Uppdaterad 2 Aug 2013

Medan en man med missbruksproblem låg inlagd på behandlingshem passade socialtjänsten på att byta ut låset till hans lägenhet. Nu kritiseras Eskilstuna kommun för att ha överträtt sina lagliga befogenheter.

klar

Artikellänk är kopierad

När mannen och hans sambo kom hem efter en vistelse på ett behandlingshem passade inte längre nyckeln till deras lägenhet. Socialtjänsten hade bytt ut deras lås och paret fick veta att de inte hade tillgång till sin lägenhet förrän de lämnat flera drogtester. Trots att testerna visade att mannen var nykter fick han snart besked om att han blivit vräkt. En av anledningarna som kommunen gav som skäl till agerandet var att det skulle ha bedrivits narkotikahandel i lägenheten, något som polisen inte fann något underlag för.

Nu riktar den nyinrättade myndigheten IVO, inspektionen för vård och omsorg, stark kritik mot Eskilstuna kommun då man anser att Arbetsmarknad- och familjenämnden överträtt sina lagliga befogenheter då de låst ute mannen, samt att socialtjänsten saknar lagstöd för att på egen hand vräka någon från dess bostad.

Just nu pågår ett annat liknande ärende i Malmö, där den svensk-uruguayanske författaren och poeten Roberto Mascaró vräktes olagligt från sin lägenhet. Han hade kommit hem från en årslång vistelse i Sydamerika och hållit skrivarskolor för barn på ideell basis när han märkte att hans hyresvärd hade bytt hans lås.

Metro har sökt Arbetsmarknad- och familjenämndes ordförande i Eskilstuna, Marie Svensson, för en kommentar men inte lyckats nå henne.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro