ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Socialen slarvar bort anmälningar om utsatta barn

TT · 23 Nov 2014
Uppdaterad 23 Nov 2014

Foto: Alamy / All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

Flera socialkontor i landet slarvar med anmälningar om barn som far illa, visar en granskning som Kaliber i Sveriges Radio P1 har gjort. I tolv av 85 lex Sarah-beslut från den 1 januari till sista oktober i år har socialtjänsten helt missat en eller flera anmälningar.

När en handläggare på socialkontoret i Malmö blev långtidssjukskriven gick ingen in och läste hennes mejl på flera månader. När den till slut öppnades hittades fem orosanmälningar om ett och samma barn. Anmälningarna handlade om misstänkt misshandel av vårdnadshavare.

Ett annat exempel är Västerås, där e-postlådan till barn och ungdomsenheten inte tömdes på elva månader. På ett annat kontor hade en postbox fått nytt lås, vilket ledde till att posten inte delas ut till socialtjänsten på minst fyra dagar. Läget inom socialtjänsten är så allvarligt att regeringen bör tillsätta en socialtjänstkommission, skriver fackförbundet Visions ordförande Veronica Karlsson i en debattartikel på SVT Opinion. "Svensk socialtjänst befinner sig i en nedåtgående spiral" skriver hon, och pekar på bristande resurser, hög arbetsbelastning och medarbetare som blir sjuka av stress.

En nationell samordnare gör just nu en översyn av barn- och ungdomsvården inom socialtjänsten. Det tycker Vision är bra, men arbetet borde breddas så att det gäller hela verksamheten.

I dag kan en handläggare sitta med över hundra ärenden på sitt bord. "För att nå en hanterbar ärendemängd bör Socialstyrelsen få i uppdrag att utforma riktlinjer för ett nationellt mått på antal ärenden per handläggare", skriver Veronica Karlsson. Läget inom socialtjänsten är akut, säger Visions ordförande Veronica Karlsson till TT. Antalet ärenden är orimligt stort, och det finns även brister inom introduktionen för nyanställda och i IT-stödet.

– Det handlar inte om brister i enskilda kommuner, utan problemet är strukturellt, säger hon.

Socialtjänsten tar emot fler ärenden än tidigare, bland annat för att personer som tidigare fått a-kassa nu tvingas söka försörjningsstöd, enligt Karlsson. Den hårda arbetsbelastningen tvingar personalen till att jobba hårdare, slopa raster och ta kortare lunch.

Hon har även tagit del av granskningen i P1:s Kaliber om bristerna inom socialtjänsten.

– Hjärtat brister med tanke på att barn och även vuxna inte får det stöd de behöver. Tilliten till välfärdssystemet får en rejäl törn, och det förlorar vi alla på, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro