ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Socialen visste vilka problem hon hade med honom”

Evelina Olsson · 15 Maj 2014
Uppdaterad 15 Maj 2014

Händelsen med trebarnsmamman som attackerade sin make med kniv hade kanske kunnat undvikas. Socialen visste vilka problem hon hade med honom och jag menar att det är deras fel att det gått så här långt”, säger en person med insyn i ärendet.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigare skrivit om händelsen som inträffade i Malmö i april i år. De tre små barnen, samtliga under fem år, var närvarande i lägenheten när föräldrarna hamnade i bråk. I samband med bråket knivskadades mannen och kvinnan åtalades i början av maj för grov misshandel.

Åklagaren Daniel Svensson har tidigare sagt till Metro att det rörde sig om ”en pressad situation och någon form av nödvärn” från kvinnans sida. Enligt personen Metro pratat med har kvinnan vid ett flertal tillfällen polisanmält mannen för misshandel av både sig själv men också av ett av barnen. Mannen åtalades i början av april för misshandel av barnet.

– Hon gjorde sin första anmälan redan för tre år sedan men fick inget som helst stöd från socialen efter detta. Han har vägrat lämna lägenheten och socialen har inte gjort något för att stötta henne och hjälpa henne bort från relationen, berättar personen med insyn.

Kvinnan har också sökt om kontaktförbud för sig själv och barnen, vilket inte beviljats. 

– Hon är en jättebra mamma och han är en bra pappa när han är nykter och får stöd, men han är inte lämplig när han dricker, berättar uppgiftslämnaren.

– Jag har själv ringt och skällt på socialen och bett dem att hjälpa den här familjen, hela den här situationen hade inte behövt gå så här långt och påverka så många, säger personen. 

Rättegången mot kvinnan inleds i Malmö tingsrätt på fredag. Pappan vistas för närvarande på ett stödboende med de tre barnen.

Socialen: ”Vi kan inte göra något med tvång när det gäller vuxna”

Ulrika Nederman, enhetschef på Stadsområde söder, Individ och familj, kan inte uttala sig om det enskilda ärendet men säger att det finns en mängd insatser som kan sättas in där den ena partnern vill men inte klarar av att lämna en destruktiv relation. 

– Det finns många sätt att hjälpa och stödja på, det kan handla om allt från rådgivning och kontaktpersoner till placeringar utanför hemmet, dilemmat här är att vi inte kan göra något med tvång när det handlar om vuxna, säger hon.

I situationer där man misstänker att barn far illa är socialtjänsten skyldiga att titta på samtliga anmälningar som kommer in och göra en första skyddsbedömning redan samma dag. Inom två veckor ska familjen kontaktas och eventuell utredning startas. När det gäller barn kan socialtjänsten inleda en utredning utan vårdnadshavarnas medgivande. Samma möjligheter finns inte om det är kvinnan som misstänks vara utsatt. 

– Där har vi inget lagstöd för att gå in på samma sätt. Mycket av vårt arbete handlar då om att ge information om vilket stöd kvinnan kan få och i de flesta fall når vi ett samförstånd, säger Ulrika Nederman. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro