ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Socialsekreterare slår larm om usla arbetsförhållanden

metro · 12 Okt 2012
Uppdaterad 16 Okt 2012
Socialsekreterare slår larm om usla  arbetsförhållanden Elin Lindén och Anna Nordin jobbar båda på barnenheten på socialkontoret för Kista/Rinkeby. De vittnar om en arbetssituation där de tvingas prioritera bland ärendena på grund av bristande resurser. Här med kollegan Åsa Molin.

Socialsekreterare slår larm om usla arbetsförhållanden Elin Lindén och Anna Nordin jobbar båda på barnenheten på socialkontoret för Kista/Rinkeby. De vittnar om en arbetssituation där de tvingas prioritera bland ärendena på grund av bristande resurser. Här med kollegan Åsa Molin. Foto: Lotta Bergseth


Stress, sömnsvårigheter och hög arbetsbelastning vanligt bland landets socialsekreterare.

klar

Artikellänk är kopierad

Stress, sömnsvårigheter och hög arbetsbelastning. Det är verkligheten för landets social-sekreterare. Värst är läget i Stockholm där tre av fyra övervägt att söka jobb utanför socialtjänsten.

Elin Lindén, socialsekreterare på barnenheten i Kista/Rinkeby, har skrivit ett brev till socialnämnden för att berätta om den ohållbara situationen.

– Jag kände att jag var tvungen att göra något. Facket och cheferna gör vad de kan men det räcker inte, säger hon.

I sitt brev skriver hon bland annat: ”Jag är rädd att det kommer att bli en kollektiv personalflykt, som egentligen redan är påbörjad … Jag går ofta med förhöjd puls och pumpande adrenalin genom arbetsdagen. Det här är en sjuk organisation!”

Elins kollega Anna Nordin berättar att de tvingas prioritera bland ärendena – ärenden som många gånger är barn som far illa och blir misshandlade. 

– Det känns jättehemskt. Jag känner oro för de ärenden som blir liggande som vi inte alls hinner ta tag i, säger Anna Nordin.

Det är Akademikerförbundet som har frågat sina medlemmar om hur de upplever sin arbetssituation. 

I Stockholm har tre av fyra övervägt att söka jobb utanför socialtjänsten. Nu vill förbundet att politikerna agerar.

– Det här är en jättestor utmaning som man måste ta på allvar, säger Heike Erkers, förbundsordförande.

Tillförordnade socialborgarrådet Marie Ljungberg Schött (M) vill öka anslaget för socialtjänsten i nästa års budget.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro