ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Socialstyrelsen vill stoppa skönhetsingrepp av lekmän

Anders Göransson · 4 Jul 2013
Uppdaterad 4 Jul 2013

Estetiska ingrepp är idag en praktiskt taget oreglerad miljardbransch, där vem som helst kan utföra potentiellt farliga ingrepp. Det vill Socialstyrelsen stoppa - genom krav på legitimation.

klar

Artikellänk är kopierad

Sjuksköterskan Carina Bardosson injicerar så kallade fillers i en patients läppar.
Sjuksköterskan Carina Bardosson injicerar så kallade fillers i en patients läppar.Foto: Urban Brådhe

I dag råder rena Vilda Västern i skönhetsbranschen, och i princip vem som helst till exempel injicera botox eller fillers.

Eftersom skönhetsbehandlingar oftast inte görs av hälsoskäl, utan för att förbättra utseendet, ställs inte samma medicinska krav som om det gällde sjukvård.

Men nu kan det komma att ändras. Socialstyrelsen föreslår nu för regeringen en lag som slår fast att endast legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal ska få utföra skönhetsbehandlingar där det finns en betydande risk för skador. Det handlar främst om kirurgiska ingrepp och injektioner.

– Bakgrunden är att marknaden i dag är oreglerad och att det finns risk för skador som en konsekvens av behandlingarna, säger Lisa van Duin, jurist på Socialstyrelsen, till Metro.

Eftersom skönhetsbehandlingar i huvudsak inte görs av hälsoskäl utan för att förbättra utseendet betraktas i dag den som genomgår ingreppen juridiskt som konsument.  Det bör också ändras, enligt Socialstyrelsen.

–  Med vårt förslag kommer fler att bli patienter i lagens mening, i stället för konsumenter. Det stärker deras skydd betydligt, eftersom de då omfattas av det regelverk som gäller inom sjukvården. Som patient kan man också klaga på vården på ett helt annat sätt, och få ersättning för vårdsskador via patientförsäkringen.

Exakt vilka behandlingar som ska omfattas bör utredas, enligt Socialstyrelsen. 

Ett utmärkt förslag, tycker Ulf Samuelson, ordförande i Svensk förening för estetisk plastkirurgi och verksam vid Akademikliniken i Stockholm, där behandlingarna redan i dag endast utförs av läkare eller sjuksköterskor.

–  I dag är Sverige ett av de minst reglerade länderna i Europa på det här området. Som lagen ser ut idag kan du börja injicera fillers morgon utan någon som helst utbildning. Och vilken doktor som helst kan kalla sig estetisk kirurg och börja göra ansiktslyftningar.

Han menar att krav på legitimation kommer att leda till ökad patientsäkerhet, eftersom behandlaren då vet hur man ska ta hand om eventuella komplikationer.

– Det krävs inget körkort för att köra rakt fram, men kommer du till en rondell ska du veta vad som händer där. Likadant är det här: vem som helst kan spruta fillers och botox så länge det går bra, men när det plötsligt händer något måste man kunna hantera det.

Även Sveriges hudterapeuters riksförbund (SHR) ger tummen upp för förslaget.

– Vi tycker att det är jättebra att det blir en reglering. Idag får ju vem som helst göra vad som helst när det gäller skönhetsbehandling, säger ordföranden Annica Joensuu.

SHR:s medlemmar får av etiska skäl inte utföra injektioner av botox och fillers, men det finns gott om andra aktörer som gör det utan att ha särskild kompetens.

– När det gäller botox finns det faktiskt personer helt utan utbildning som utför behandlingarna, och det blir ju skador och felbehandlingar som följd. Med en reglering får vi en säkrare marknad för konsumenten och man får bort seriösa aktörer från branschen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro