ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Socialstyrelsen: Skönhetsingrepp måste bli säkrare

Valerie Kaspersen · 28 Sep 2018
Uppdaterad 28 Sep 2018
Socialstyrelsen föreslår även att ingreppen endast ska få utföras av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.

Socialstyrelsen föreslår även att ingreppen endast ska få utföras av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. Foto: IBL


Bröstförstoring, fillers och fettsugning är några av de skönhetsingrepp som Socialstyrelsen anser endast ska utföras av hälso- och sjukvårdspersonal, enligt en ny rapport.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är på uppdrag av regeringen som Socialstyrelsen har utrett vilken typ av estetiska behandlingar som kräver medicinsk kompetens.

Saknar tydligt regelverk

Socialstyrelsen menar att skönhetsingrepp som görs i estetiskt syfte saknar ett tydligt regelverk och patientsäkerheten måste öka, enligt ett pressmeddelande.

– Vi har kommit fram till att kirurgiska ingrepp och injektioner kräver medicinsk kompetens eftersom de kan leda till allvarliga skador. För att stärka skyddet för den enskilde anser vi därför att hälso- och sjukvårdslagstiftningen ska gälla i sin helhet vid dessa behandlingar, säger Louise Follin Johannesson, jurist på Socialstyrelsens rättsavdelning, i ett pressmeddelande.

Ska endast få utföras av hälso- och sjukvårdspersonal

Socialstyrelsen föreslår att skönhetsingrepp ska omfattas av samma regelverk som övrig sjukvård, samt att ingreppen endast ska få utföras av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.

– Utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv är det inte lämpligt att tillåta personer som saknar medicinsk kompetens och som agerar utanför hälso- och sjukvården att utföra sådana här behandlingar. Vi föreslår därför en ny bestämmelse i patientsäkerhetslagen som begränsar detta, säger Louise Follin Johannesson i pressmeddelandet.

Tillsyn av IVO

För att ytterligare skydda patienter föreslår Socialstyrelsen att verksamheter som ägnar sig åt skönhetsingrepp ska stå under tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg.

– Vi anser att våra förslag stärker patientsäkerheten. De gör det tydligt, både för patienter och verksamheter, vilket regelverk som faktiskt gäller. Vi bedömer att regleringen skulle medföra att färre skulle skadas till följd av de ingrepp som omfattas av förslaget, säger Bitte Bråstad, enhetschef på Socialstyrelsens rättsavdelning i pressmeddelandet.

pil
Socialstyrelsens förslag

• Kirurgiska ingrepp och injektioner som görs i estetiskt syfte ska omfattas av hälso- och sjukvårdslagstiftningen genom ett tillägg i hälso- och sjukvårdslagen.

• Enbart hälso- och sjukvårdspersonal ska yrkesmässigt få göra kirurgiska ingrepp och ge injektioner i estetiskt syfte.

• Den som genomgår ett kirurgiskt ingrepp eller får injektionsbehandling i estetiskt syfte ska få information om behandlingen och om väsentliga risker för komplikationer och biverkningar.

• Socialstyrelsen bedömer att den föreslagna regleringen behöver följas upp.

Källa: Källa: Socialstyrelsen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro