ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Söderhippt med bio i källaren

Jonas Cramby · 23 Feb 2012
Uppdaterad 23 Feb 2012
Flera i personalen på Barbro kommer från Yasuragi Hasseludden – men en del av rätterna haltar en aning.

Flera i personalen på Barbro kommer från Yasuragi Hasseludden – men en del av rätterna haltar en aning. Foto: Urban Brådhe


Barbro ligger – som namnet antyder – under en bro. Men trots sin vitsiga framtoning siktar de högt med asiatisk mat i en trendig miljö.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe
Bio i källaren.
Bio i källaren.Foto: Urban Brådhe
Biff-sashimi.
Biff-sashimi.Foto: Urban Brådhe

En bar som ligger under en bro och heter Barbro, den måste väl ändå ligga i Göteborg va? Nej, faktiskt inte. Den ligger däremot i Stockholms svar på Göteborg, Hornstull (under Liljeholmsbron för att vara exakt). 

Jag tar med min ordvitsälskande kompis Johan och går dit. 

Johans bästa restaurangupplevelse någonsin var när han en gång hade en fråga om vinet och servitören sa att han skulle ”fråga somaliern” (inte sommeliern). Johan skakar fortfarande skrattande på huvudet åt detta lyckliga minne och tittar förväntansfullt på personalen när vi stiger in. Men servisen erbjuder inga ordvitsar, bara ett rekordtrevligt och varmt tillmötesgående. 

Det här är nämligen krögare som, antar jag, är vana vid lite mer krångliga middagsgäster än de som man hittar flanerande längs Hornstullsstrand. 

Flera i personalen kommer nämligen från Yasuragi Hasseludden – ett spahotell och konferensställe i Stockholms skärgård där svenska Michael Scotts pratar delårsrapporter och dricker sake iklädda stjärtkorta kimonos. Även om Barbro delar den asiatiska inriktningen med Yasuragi Hasseludden, så verkar de dock inte ha så mycket mer gemensamt. Barbro är betydligt mer Hornstullshippt än teppanyakilyxigt. 

I källaren hittar man en mysig biobar där det visas film i samarbete med närbelägna Bio Rio och lokalen beskrivs på hemsidan som en ”unik industrimiljö”. Men nja, i så fall en ganska liten och ombonad industri. Som ett ställe där man gör pedagogiska träpussel eller stoppar kuddar. I vilket fall är det en trevlig lokal.

Menyn är panasiatisk med europeiska ingredienser (obviously) samt modernt plockig – en två-tre smårätter för mellan 100 och 200 kronor rekommenderas för att bli mätt. Men vi beställer in avsmakningsmenyn och lutar oss tillbaka för att se vad köket kokar ihop. Först ut är ett par ganska ordinära sashimi och sushirätter – där riset i vissa bitar faller isär i sina beståndsdelar vid första kontakten med ätpinne. Inte bra. Vi äter också ett gott ankbröst med pak choi samt en översaltad soppa med norska räkor och rökt lax – som smakar exakt som bacon (ett litet tips till alla Hornstullsvegetarianer).

Den tempurafriterade spicy tunarullen samt biffsashimin med jordnötter och koriander, däremot, är fantastiskt goda – och skapar ett slags riktmärke dit de andra rätterna borde nå.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro