ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Söderläge, norrläge, västerläge – vad innebär läget på balkongen egentligen?

Natalie Demirian · 18 Feb 2017
Uppdaterad 7 Maj 2018

Foto: TT/IBL


En balkong i bästa söderläge”, ”här kan du njuta av morgonsol på förmiddagen” eller ”en rymlig balkong med kvällssol". Så kan det ofta låta i mäklarannonser. Men vad innebär det? Metro reder, en gång för alla, ut vad läget på balkongen betyder i praktiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Vilket läge balkongen har är något som många lägenhetsköpare vill veta innan de slår till. Metro har frågat Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, vad läget innebär för soltimmar.

– Generellt är det så att när solen står i söder så har man lika många soltimmar från soluppgång till middagstid som det är från middagstid till solnedgång. Och middagstid är när solen står rakt i söder. Har man en balkong som vetter rakt mot söder, alltså ligger i söderläge, är det en optimal riktning eftersom att man får med både förmiddagssol och eftermiddagssol.

Öster– och västerläge då? Och vilken är att föredra av de två?

– Har man en balkong mot öster så är det egentligen morgon- och förmiddagssol man får in. Och tvärtom, en balkong mot väster får sällan med morgon- och förmiddagssolen men har istället eftermiddagssol och kvällssol. Om man har en balkong som man tänkt utnyttja under den tiden man inte jobbar, om man jobbar vanliga kontorstider, så är det på eftermiddagen och kvällen som man kan sitta på balkongen. Då är det också oftast lite varmare än på morgonen. På grund av det så väljer kanske många hellre eftermiddagssol framför förmiddagssol.

Vad innebär norrläge för soltimmar?

– Under sommarhalvåret när solen är uppe en väldigt stor del av dygnet så får man in lite sol på morgonen och man kan få in lite sol på kvällen också precis innan solen går ner om man har en balkong i norrläge. Men det är en väldigt stor skillnad mellan söderläge och norrläge, absolut.

Dessutom så får man knappt någon sol alls på balkongen i norrläge på vinterhalvåret, förklarar Sverker Hellström.

– Det beror på att solen går upp i ungefär sydost och går ner i sydväst. Har man däremot ett söderläge så är det optimalt vilken tid det än är på året. Det kan vara det enda läget som gör att man får någon sol överhuvudtaget under den mörkaste delen av vintern.

Staffan Tell, pressansvarig och talesperson på Hemnet, säger att balkong har en stor betydelse för många som är på lägenhetsjakt.

– En faktor som visar på hur viktigt det är med balkong är om man tittar på de sökord som är mest populära på Hemnet, på fritextsökningarna. Där är ”balkong” det som är i särklass mest populärt bland sökorden, den ligger ohotad etta.

Läget på balkongen kan absolut ha en påverkan på priset, säger han.

– Vi vet av erfarenhet att söderläge är populärt och även kvällssol där man till exempel kan sitta och äta middag på balkongen. Det kan absolut ha en påverkan på priset.

pil
Det här betyder olika balkonglägen:

Söderläge:

Sol hela dagen, både på förmiddagen och eftermiddagen.

Västerläge: 

Eftermiddag och kväll.

Österläge:

Morgon och förmiddag.

Norrläge:

Tidig morgon och en kort stund på kvällen, men enbart under sommarhalvåret.

Sydväst, sydost, nordost, nordväst:

En blandning av de olika lägena som nämns.

Observera att soltimmarna för just din balkong kan bero på annat, till exempel på byggnader runt omkring lägenheten som kan skymma solen, balkongens tak, hur högt upp i huset balkongen ligger, med mera. 

Källa: Källa: Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro