ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Södermissbruk

Stockholm Maria Forsström · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Södermalm är det krogtätaste området i hela norra Europa. Det visar sig inte minst på att stadsdelen också har en histora av ovanligt hög andel rapporterade missbrukare och anmälningar enligt LVM, lagen om vård av missbrukare. - För två år sedan tittade vi över missbruksvården och såg att vi hade väldigt många sådana anmälningar här och diskuterade hur vi skulle möta det, säger Denise Melin som är socialchef i Katarina-Sofia stadsdel, vilken år 2004 hade 14 omhändertaganden enligt LVM. Det var flest i Stockholm, fler än Enheten för hemlösa. Ett steg mot en lösning blev att för drygt ett år sedan öppna ett beroendeteam på Södermalm dit vem som helst kan gå, även anonymt – det vill säga utan att bli registrerad i socialregistret. Denise Melin uppskattar att den möjligheten det passerade året har lockat till sig åtminstone hundratalet klienter, som i annat fall kanske hade väntat tills de var värre däran. - Och det är det vi hoppas på och vill uppnå, att komma åt problemen tidigt, säger hon. Södermalms Beroendeteam har haft 350 klienter sedan öppnandet i mars för ett år sedan, och besöksgenomsnittet ligger på drygt 95 personer i veckan. Hos teamet finns allt under samma tak, läkare, sjuksköterskor, psykiatrisk hjälp, juridisk rådgivning, socionomer och terapeuter. - Patienterna slipper bollas runt och vi kan få ett helhetsgrepp i behandlingen, det är det unika med vår samverkan, säger enhetschefen Catrine Lahovary. Och de har öppet för rådgivning varje vardag i veckan. - Är någon ledig tar vi emot på en gång eftersom motivation är en färskvara. Annars bokar vi en tid så snart som möjligt. Hon menar att särskilt högriskkonsumenter gärna kommer till dem just eftersom de slipper registrering. - Dessutom kanske inte just lådvinsdrickarna, som vi kallar dem, alltid behöver ett helt batteri av insatser. Det kan räcka med ett par samtal med en socionom för att ändra dryckesvanor. Södermalms Beroendeteam har hittills levt delvis på kompetensfondmedel och ska utvärderas till hösten, men Catrine Lahovary säger att hon utgår från att de blir kvar även när de blir självfinansierade. - Vi har goda resultat bland dem som avslutat en insats.

Antalet missbrukare i stadsdelsförvaltningarna 2004: Maria Gamla Stan 244 Norrmalm 198 Östermalm 132 Kungsholmen 130 Katarina Sofia 114 (ur rapporten Socialtjänstens kontakter med vuxna missbrukare år 2004)

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro