ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Söderromantik

Björn af Kleen · 16 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Med sina stora fönster påminner En ful och en gul om Edward Hoppers berömda tavla ”Nattugglor”. Men klientelet på Söder verkar vara uppsluppnare än tavlans dito. 

Med sina stora fönster påminner En ful och en gul om Edward Hoppers berömda tavla ”Nattugglor”. Men klientelet på Söder verkar vara uppsluppnare än tavlans dito.  Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

En ful och en gulBetyg: ••••KINESISKT. Ni vet Edward Hoppers berömda målning av tre ensamma nattugglor i en upplyst bar. Jättefönster mot gatan. En bartender i vit rock i den svarta natten. Själva sinnebilden av urban melankoli.

Att äta på En ful och en gul på Erstagatan är lite som att bli en del av den där målningen. Krogen är inhyst i en hörnlokal. Den brukade vara en matbutik och man äter i det som en gång var dess höga skyltfönster. Man känner sig som en immig mjölkflaska kvarglömd från speceributiks-tiden.

Runt omkring tornar de massiva söderkåkarna upp sig. Det är Söder bortom Sofo. Lokalen markerar att En ful och en gul bryter med schablonbilden av svenska kinakrogar.

Öppet kök på en intim undervåning är antitesen till halvtomma palatskulisser. Här är det fullsatt. Vi hamnar bredvid ett korrekt medelålders sällskap där maken bär rutig slips och kallar alla rätter ”sympatiska”. Ett hippt svartklätt par vänslas i baren. Några söderbönor i aggressiva pagefrisyrer reser sig vid halvtio. Inte ett spår av de barnfamiljer med terrängvagn som annars koloniserar dessa gator.

De dumplings som inleder avsmak­ningsmenyn, som jag och min polare valde, är förmodligen stinnast i stan, de bågnar i sömmarna av kalv, lamm eller kyckling. Pilgrimsmusslorna är också pigga.

Varmrättens tigerräkor är i sig goda men såsen något grötig av grädde och fisksås (bedömde min medsmakare, kock till yrket). Den wokade ankan är en standardrätt vackert strösslad av sesamfrön. Hängmörad biff i sichuankrydda är höjdpunkten.

Man fiskar upp de spänstiga styckena ur ett grönskimrade bad som, tack vare sin chilihalt, är långt ifrån barnsäkert. Hettan är försåtlig eftersom den kommer efterhand och får hela det bakre käkpartiet att vibrera en aning.  Allt detta rundas av med en palmbladspannkaka som omsluter en svart kokosröra, till glass och frukt. Sedan kan man sitta i evigheter och smutta på Oolong-te i minimala koppar och betrakta det öppna kökets skådespel.

”Mina drömmars stad” heter en känd roman om just det här kvarteret. En ful och en gul tar söderromantiken vidare in i 2000-talet.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro