ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sofia, 23, blir deppig av sommaren: Tappar all energi”

Alva Forsberg Fierro · 2 Jun 2016
Uppdaterad 2 Jun 2016
Enligt Vårdguiden drabbas några procent av Sveriges befolkning av årstidsbunden depression. Sofia drabbades förra året.

Enligt Vårdguiden drabbas några procent av Sveriges befolkning av årstidsbunden depression. Sofia drabbades förra året. Foto: Privat/ Alarmy


Sofia, 23, älskar sol och värme men varje år när den efterlängtade sommartiden är här, drabbas hon av oförklarlig trötthet och nedstämdhet. Jag tappar all energi”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

När sommaren kommer med solsken förväntas du känna dig glad, pigg och njuta av det vackra vädret, men det är inte alltid så. Många upplever återkommande depressiva besvär, så kallad årstidsbunden depression och blir i stället nedstämda och trötta. 

Förra våren drabbades Sofia Olofsson, från Karlstad, av årstidsbunden depression för första gången. Hon som alltid varit en aktiv person blev plötsligt ständigt trött och energilös.

– Efter jobbet kunde jag somna direkt när jag kom hem, jag ville hitta på en massa saker ute i solen men det fanns ingen ork, berättar hon.

►LÄS MER: Alexandra blev deprimerad när dottern föddes: ”Kände skam”​

Inte heller läkaren förstod vad som drabbat henne. Det var inte förrän Sofias mamma tog upp diagnosen som en möjlig orsak, som pusselbitarna föll på plats.

– Jag tror att det fortfarande saknas mycket kunskap kring årstidsbunden depression. Det finns många förutfattade meningar om psykisk ohälsa och många skäms för att de lider, säger Sofia.

Symptomen påminner om en vanlig depression men skillnaden är att en sommardepression inte är konstant, utan brukar hålla i sig i ett par veckor eller framtill att kroppen hunnit anpassa sig till ljuset. 

►LÄS MER: Anna, 32, blev deprimerad som tonåring – fick diagnos efter flera år

Enligt Vårdguiden drabbas några procent av Sveriges befolkning av årstidsbunden depression.

– Men mörkertalet är stort när det kommer till höst- eller vårdepressioner eftersom alla inte söker hjälp. De handlar egentligen om samma sak – att våra kroppar inte hänger med i ljusets växlingar och att hormonerna får oss att reagera med nedstämdhet. Med vad som exakt orsakar tillståndet är inte helt klarlagt, säger Anne Lichtenstein, verksamhetsansvarig och grundare av UDDA, som hjälper unga som lider av depression.

Anne  Lichtenstein
Anne  Lichtenstein
klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro