ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sofia, 23, blir deppig av våren: Helt slut av att bara gå till affären

Alva Forsberg Fierro · 17 Mar 2016
Uppdaterad 17 Mar 2016
Förra våren upptäckte Sofia Olofsson att hon drabbats av vårdepression. 

Förra våren upptäckte Sofia Olofsson att hon drabbats av vårdepression.  Foto: Alarmy/ Privat


Att bli glad när ljuset och värmen kommer är inte en självklarhet för alla. Förra året drabbades 23-åriga Sofia Olofsson av vårdepression – men till en början förstod hon inte vad det var. “Höstdepression har jag ju hört talas om men inte vårdepression, man ska ju bli piggare då, säger Sofia till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

När våren kommer med solsken och fågelkvitter borde du känna dig glad och pigg, men det är inte alltid så. Många drabbas av återkommande depressiva besvär, så kallad årstidsbunden depression och upplever en oförklarlig trötthet och nedstämdhet.

Förra våren drabbades Sofia Olofsson, från Karlstad, av vårdepression för första gången.

– Höstdepression har jag ju hört talas om men inte vårdepression, man ska ju bli piggare då. Men i stället blev jag helt slut av att bara gå till närmsta mataffär 500 meter bort och när jag kom hem efter min praktik så somnade jag direkt på sängen, berättar hon.

►LÄS MER: Alexandra blev deprimerad när dottern föddes: ”Kände skam”​

Sofia, som alltid varit en aktiv person, sökte hjälp på vårdcentralen ­– men inte heller läkaren kunde förstå vad som drabbat henne.

I dag vet hon att tröttheten är årtidsbetingad.

– Jag har känt av symptomen i år igen, men nu vet jag hur jag ska hantera det. Det bästa du kan göra är att acceptera att en tuff period kommer och berätta för din omgivning så att de vet varför du har svårare att hålla humöret uppe eller varför du är så trött.

Enligt Vårdguiden drabbas några procent av Sveriges befolkning av vårdepression.

– Men mörkertalet är stort när det kommer till höst- eller vårdepressioner eftersom alla inte söker hjälp. De handlar egentligen om samma sak – att våra kroppar inte hänger med i ljusets växlingar och att hormonerna får oss att reagera med nedstämdhet. Med vad som exakt orsakar tillståndet är inte helt klarlagt, säger Anne Lichtenstein, verksamhetsansvarig och grundare av UDDA, som hjälper unga som lider av depression.

►LÄS MER: Dietisten: Här är maten som gör dig trött

Symptomen påminner om en vanlig depression och man drabbas ofta av trötthet, koncentrationssvårigheter, minskad glädje, sömnsvårigheter, aptitlöshet och minskad sexlust. Men skillnaden är att en vårddepression inte är konstant, utan brukar hålla i sig i ett par veckor eller framtill att kroppen hunnit anpassa sig till ljuset.

Att gå ut och få solljus på kroppen kan dämpa besvären, men under vintern får man ta till andra metoder.

– Ljusterapi fungerar för många. Man kan även köpa en ljusterapilampa för hemmabruk. Genom att åka iväg på solsemester på vintern kan du även bygga upp ett skydd inför den långa mörka perioden, säger Anne Lichtenstein.

Substansen serotonin spelar även troligen en viktig roll både vid årstidsbundna depressioner. Ärftlighet och levnadsvanor kan också bidra till att man drabbas av dessa besvär.

Andra råd är att ha goda kost- och sömnvanor, se till att ha mörkt i sovrummet på natten och var noga med att få i dig D-vitamin.

Anne Lichtenstein.
Anne Lichtenstein.
klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro