ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sofia: "Vem tror på någon som våldtagits flera gånger?"

Malin Hansson · 31 Aug 2016
Uppdaterad 5 Sep 2016

Foto: Montage/Alamy


Sofia har utsatts för sexuella övergrepp tre gånger. Men hon anmälde bara ett av övergreppen direkt. “Vem tror någon som blivit våldtagen flera gånger?, frågar hon sig. I dag lider hon av posttraumatisk stress.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia är på klubb för första gången. Hon är minderårig och tycker intresset från den tio år äldre mannen är spännande. Tills han tvingar henne att utföra oralsex på toaletten.

Flera år senare. Klockan är elva på kvällen och den nu 20-åriga Sofia ska lägga sig. Men mobilen ringer och en vän ber henne att följa med ut, hon vill inte vara ensam med den grupp hon är med. Efter övertalan kastar Sofia på sig ett par jeans och en t-shirt, ett klädval som skulle vara av vikt, och följer med.

– När jag vaknade nästa dag trodde jag allt var som vanligt, tills jag kollade åt sidan och såg att hon ligger där – och att han ligger där. Jag förstod ingenting, jag skulle aldrig släppa in honom, en man i övre medelåldern, säger Sofia och fortsätter:

– Jag satte mig upp och såg att trosan hängde vid fotknölen. Då inser jag att jag bilvit drogad och våldtagen. Det var som att vara i en Alice i Underlandet-film, huvudet bara snurrade.

Sofia fick hjälp till polis och sjukhus av en vän och mannen anmäldes och dömdes till tio månaders fängelse för sexuellt ofredande. Eftersom hon var drogad och inte gjorde motstånd räknades det inte som en våldtäkt då. En ny sexualbrottslag trädde i kraft 2005 och i dag klassas fler gärningar som våldtäkt, bland annat sexuellt utnyttjande av offer som är kraftigt berusade eller på annat sätt hjälplösa, oavsett användning av våld.

►LÄS MER: Evas pappa utnyttjade hennes dotter: "Vi måste prata om övergreppen"

Men mardrömmen var inte slut. Flera år senare träffade Sofia en man som hon inledde ett förhållande med. De gjorde senare slut, ett uppbrott han inte kunde acceptera. När de sågs för att prata ska han ha attackerat henne.

– Hans ögon svartnade och jag får ett slag över vänstra örat. Han drar in mig i min sons sovrum och där och då inser jag att om jag gör mer motstånd dör jag. Jag tar farväl till mina barn i tankarna och hoppas att det inte är de som kommer att hitta mig.

Men den här gången anmäler hon inte.

– Jag hade ju redan anmält en våldtäkt. Jag tänkte ”Vem skulle tro på mig när jag redan varit utsatt för en våldtäkt tidigare? Det händer inte två gånger”.

Först för ett år sedan, långt efter övergreppet valde Sofia att anmäla. Det var en upprättelse för henne själv – trots att mannen aldrig åtalades.

– Jag undrar hur många som faktiskt anmäler när det händer igen. Jag tror att folk ifrågasätter om det verkligen är sant, eller om man utmanat ödet. Genom att prata om det nu känns det som jag i alla fall får början av ett avslut.

Det första övergreppet har hon inte tänkt på som just ett övergrepp förrän på senare år.

– Skulle det hänt i dag skulle jag sagt att det var en våldtäkt. Men då var jag ett barn. Det var någonting jag grävde ner i en grop som har legat där och ruttnat lite och nu luktar det illa.

►LÄS MER: Efter övergreppet: De sa att jag skulle ”tänka på hans familj”

Efter en panikångestattack på jobbet har Sofia i dag diagnostiserats med posttraumatisk stress. Hon beskriver det som att leva i en en bubbla med ångest, problem med närminnet och ett stort kontrollbehov.

– Jag tror ingen kan tänka sig att jag varit med om det här. Mina tonårssöner vet inte om det än. Men det påverkar mig och mina relationer. Jag är rädd för män som jag inte känner och det är ju inte klokt att det är så, säger hon.

Sofia tänker ofta på hur försvarsadvokaten under rättegången frågade om hennes kläder och hur det påverkar den utsattas känsla av skuld.

– Mina kläder visades upp som någonting som gjorde mig trovärdigare. Men tänk om det varit en kväll jag gick ut med en liten klänning, hade det som hänt varit mindre illa? säger hon och fortsätter:

– Det här var nästan 20 år sedan men frågan kommer fortfarande upp på rättegångar i dag. Det är så otroligt upprörande.

Sofia heter egentligen något annat.

►LÄS MER: Tio år har gått sedan övergreppet – men lite har förändrats

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro