ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sofias ombud: Så ska det inte få gå till

Caroline Engvall · 28 Okt 2013
Uppdaterad 29 Okt 2013

När myndigheter inte kan komma överens om vem som ska betala hamnar utsatta barn som Sofia i kläm.

klar

Artikellänk är kopierad

–  Hanteringen har riskerat Sofias liv. Så ska det inte få gå till, säger Maria Soares Lindberg som har varit Sofias barnombud på Barnrättsbyrån i Stockholm och försökt hjälpa henne genom systemet.

Madeleine Cocozza forskar vid Linköpings universitet och har studerat hur socialtjänsten inte följer upp barn som far illa. Hon är starkt kritisk till hur dagens system fallerar.

–  Barn som är beroende av samhällets skydd är inte garanterade det i dag. Det kan tvärtom bli värre för barn när samhället träder in, säger Madeleine Cocozza.

Hon anser att socialtjänsten har ett alldeles för stort och otympligt uppdrag och att det behövs en speciell barnskyddsmyndighet med uppdrag att ansvara för skyddet till barn som far illa såväl anmälan som utredning och insats. 

–  En sådan myndighet ska bättre kunna ansvara för att barn som far illa anmäls till socialtjänsten och också utreda varför en professionell person inte anmäler vid misstanke att ett barn far illa, något som är straffbart att inte göra.

Madeleine Cocozza efterlyser också en specificerad utbildning kring barn som far illa och hur samhällets insatser bör se ut.

–  Socialtjänstlagen är en ramlag där det inte står tydligt angivet vilken yrkesgrupp som ska ansvara för att de utsatta barnen får det skydd de behöver. Socionomutbildningen räcker inte, vi måste skapa en barnskyddsutbildning som utbildar för uppdraget att ge barn skydd, säger Cocozza.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro