ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sofie, 20, om sitt sexmissbruk: Gick hem med människor jag inte kände”

Johan Wikén · 24 Okt 2015
Uppdaterad 24 Okt 2015
Sofie kunde inte ha vänskapsrelationer med män och killar.

Sofie kunde inte ha vänskapsrelationer med män och killar. Foto: Johan Wikén


Lärare, kollegor, vänner – alla relationer med män gick ut på sex. Till slut sökte 20-åriga Sofie hjälp för sitt sexmissbruk. Jag kände mig ensam och tom”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofie är 20 år och bor i Stockholm. Metro träffar henne på Absolutions – en klinik för relations- och sexmissbrukare. Hit sökte hon sig för drygt ett år sedan för att försöka förändra sin destruktiva livsstil.

– Jag sökte bekräftelse och ville känna något, för att göra det använde jag mig av sex. Jag utsatte mig för mer och mer riskfyllda situationer och miljöer. Jag flydde in i det. Jag gick hem med människor som jag inte kände och umgicks med fel folk, säger Sofie.

I skolan, på arbetsplatsen, på krogen. Hennes relationer till killar och män gick alltid ut på att söka bekräftelse.

– Det var en roll jag kunde gå in i, jag visste hur jag skulle vara flörtig och jag visste vad som skulle komma. Det kändes säkert.

►LÄS MER: Privatdetektiven: Så vet du om din partner är otrogen

Det resulterade bland annat i att många vänskapsrelationer gick i kras.

– Så fort det var en man eller kille framför mig så objektifierade jag mig själv och honom från första stund. Jag kände mig ensam och tom, som att jag alltid väntade på att något skulle hända, berättar Sofie.

De som har ett sexmissbruk tänker ofta tvångsmässigt på sex. Deras sexuella tankar eller aktiviteter har ofta tagit över livet på ett sätt som skapar lidande för dem själva och omgivningen. Det är inte känt hur många som är drabbade i Sverige.

Sofie insåg att hennes beroende fick negativa konsekvenser. I samband med en kris i familjen sökte hon därför hjälp. För första gången kom hon i kontakt med människor som hade liknande erfarenheter som henne. Efter många långa timmar av terapi och bearbetning känner hon sig nu fri från ditt beroende.

– Sexet blev som ett substitut för att må bättre. En flykt. Jag växte upp i en otrygg miljö och kunde inte ta hand om mina känslor. I behandlingen blev jag medveten om mitt agerande och kunde möta dessa känslor. Nu har jag en sundare relation till sex, mig själv och andra.

Fotnot: Sofie är ett fingerat namn.

LÄS MER: De måste berätta hur de har sex för att få stanna i Sverige

Sexterapeuten: ”Nätdejting är kokainet för en sexmissbrukare”

Thomas och Liza Ristrand driver kliniken Absolutions. De har båda en bakgrund som sexmissbrukare. Nu jobbar de med att hjälpa människor att ta sig ur sitt sexmissbruk, eller dysberoende som de kallar det. Enligt dem kan det vara relationen till föräldrarna som ligger till grund för ett beroende.

– Det är intimitetsstörning kan man säga, man har förvägrats intimitet med sina föräldrar och vi jobbar med att bearbeta det. När relationen till föräldrarna är ren, då funkar också livet, påstår Thomas Ristrand.

Det finns inga siffror på hur många som lider av ett sexberoende. Men nätdejting och populära dejtingappar har gjort det enklare för missbrukare att få sin kick.

– Det är kokainet för en sexmissbrukare. Det är där man verkligen dras in i ett riktigt destruktivt beteende, säger Thomas Ristrand.

Tecken på ett beroende kan vara att din sexuella lust påverkar din vardag, att du känner dig tvingad till sexuella aktiviteter eller att dina sexuella vanor för med sig problem i vardagen.

– Lyssna gärna på Absolutions podcast. Där kan man höra om man känner igen sig och om det kan vara bra att söka hjälp. Det blir ett problem när man inte kan vara en annan människa nära, säger Liza Ristrand.

Thomas och Liza Ristrand.
Thomas och Liza Ristrand.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro