ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sofie och Ida ska få unga att prata om ångest

Emma Kirkhoff · 30 Jan 2015
Uppdaterad 30 Jan 2015
Sofie Hallberg och Ida Höckerstrand är hjärnorna bakom nya "Ångestpodden".

Sofie Hallberg och Ida Höckerstrand är hjärnorna bakom nya "Ångestpodden". Foto: Privat


När tjejerna upplevde att ingen pratar om ungas ångest och psykiska ohälsa tog de saken i egna händer och skapade en ny podcast i ämnet. "Ångestpodden" ska få unga tjejer och killar att känna att det är okej att må dåligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Ångestpodden kommer att handla om all typ av ångest – allt från panikångest och ätstörningar, till ”fuldagar”, Instagram och krossade hjärtan.

– En del avsnitt, som det om ätstörningar, kommer att bli tunga. Men med de andra ämnena kommer vi att försöka visa en humoristisk sida av det. Vi kommer att blanda allvar med humor, säger Ida Höckerstrand, en av tjejerna bakom podden, till metro.se.

Idén till podcasten kläckte Ida och kompisen Sofie Hallberg i höstas. Båda upplevde att så många unga mår dåligt men att ingen pratar om det eftersom det är så tabubelagt.

– Det finns inget som handlar om psykisk ohälsa som riktar sig till ungdomar, trots att statistiken visar att ungefär var fjärde ungdom mellan 18 och 25 år lider av psykisk ohälsa. Man pratar inte om det, men nu är det slut med det. Vi vill försöka förmedla att det är helt okej att må dåligt, säger Ida Höckerstrand.

Podden lanserades för två veckor sedan och ett nytt avsnitt släpps varje vecka. Tanken är att tjejerna ska ha med sig gäster och experter som får prata om sin syn på det aktuella ämnet.

Nästa vecka är Metros ”PT-Fia”, Sofia Sjöström, med och berättar om sin utmattningsdepression.

– Vi är väldigt tydliga med att berätta att vi inte är några experter själva. Det här är våra tankar och känslor och det tror jag kan vara ganska skönt att lyssna på. Det är inte så mycket fakta, utan mer att så här kan det kännas. Det viktigaste är att man ska kunna känna igen sig, säger Ida Höckerstrand.

Kan både killar och tjejer lyssna?

– Absolut, vi riktar oss verkligen till både tjejer och killar. Vi försöker hitta bra manliga gäster och har några på gång. Vårt mål är att få med oss någon hockey- eller fotbollsspelare för att fånga upp killarna också. 

Sedan två år tillbaka bor tjejerna i Stockholm. De är båda 21 år och har varit bästisar sedan de gick i högstadiet hemma i Karlshamn i Blekinge. Genom åren har de fått personliga erfarenheter av ångest och har på nära håll fått se hur det är att må dåligt.

De har tvingats se på när en nära vän led av anorixia. Och i trean på gymnasiet drabbades Ida själv av panikångest, som hon har tampats med sedan dess. 

– Det var en chock och jag visste inte vad panikångest var. Då hade jag nog tyckt att det hade varit jätteskönt att ha något att läsa och lyssna på och få känna att det finns andra som känner så här också.

Hittills har ungefär 3200 personer lyssnat på poddens två avsnitt.

– Vi har fått jättefin respons. Väldigt mycket mejl ifrån främst unga tjejer som uppskattar det vi gör, säger Ida Höckerstrand.

Ett nytt avsnitt av Ångestpodden släpps varje vecka och finns att ladda ner på Itunes. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro