ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sökes: Boenden åt tiotusentals flyktingar

Karolina Skoglund & Josefin Svenberg · 20 Aug 2014
Uppdaterad 20 Aug 2014

Upp emot 90 000 flyktingar beräknas komma till Sverige i år, varav 6 500 ensamkommande barn och ungdomar, och Migrationsverket larmar om en stor brist på boplatser. Metro har frågat samtliga riksdagspartier hur de tycker att Sverige ska ta hand om dessa flyktingar.

klar

Artikellänk är kopierad

Morteza Rahimi, 15, och  Hadi Qassimi, 14,  är bara två av de barn och ungdomar som flytt ensamma till Sverige på senare tid. Nu bor de i samma hus och har ett liv, drömmar och ambitioner.
Morteza Rahimi, 15, och  Hadi Qassimi, 14,  är bara två av de barn och ungdomar som flytt ensamma till Sverige på senare tid. Nu bor de i samma hus och har ett liv, drömmar och ambitioner.

Inför valet i september blir flyktingfrågan allt hetare.

Det spända läget på flera håll runtom i världen innebär att antalet flyktingar som kommer till Sverige ökar kraftigt och i sitt sommartal i lördags vädjade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om förståelse för de stigande kostnader som detta innebär.

– Jag vet att det kommer att orsaka spänningar. Därför vädjar jag till svenska folket att visa tålamod och att öppna sina hjärta, sa Reinfeldt bland annat.

Migrationsverket höjde nyligen sin prognos rejält, från 57 000-70 000 till 75 000-89 000 asylsökande under 2014. Även prognosen för antalet ensamkommande barn och ungdomar i år höjdes, från 4 400 till 6 500. Totalt beräknas detta öka kostnaden med minst en miljard kronor.

Enligt Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, är den överlägset största utmaningen att hitta boenden ute i landet.

– Just nu ser vi att antalet kommunplatser inte motsvarar behovet. Det gör att personer som faktiskt har uppehållstillstånd ändå måste bo kvar i Migrationsverkets asylboenden. Om de istället kunde komma ut och börja etablera sig i kommunerna så skulle det frigöra åtminstone 11 000-12 000 platser åt asylsökanden, säger Fredrik Bengtsson och fortsätter:

– Bara under förra veckan hade vi nästan 2 400 asylsökande. Och vi kan inte bara låta dem stå på gatan. I normalfallet har vi hyreslägenheter som de får bo i, men nu får vi ta alla tillfälliga varianter som finns – från vandrarhemsplatser till gamla vårdcentraler.

►LÄS MER: Majoritet av svenskarna för att ta emot flytkingar

”Alla kan bli någonting i Sverige”

Hadi Qassimi, 14, och Morteza Rahimi, 15, är bara två av de barn och ungdomar som flytt ensamma till Sverige på senare tid. Nu bor de i samma hus och har ett liv, drömmar och ambitioner. 

Hadi Qassimi, 14, drömmer om att en dag forska inom genetik. Men världen var inte rättvis. Han föddes i Iran och efter en tuff flykt kom han för åtta månader sedan till Sverige. I dag bor han på ett HVB-hem (hem för vård eller boende) i Vällingby tillsammans med fyra andra ensamkommande flyktingbarn.

– Det största bekymret var att komma fram till Sverige. Vi hade inga pengar, kunde inte språket och promenerade i flera timmar till Migrationsverket i Märsta eftersom vi inte kunde köpa biljetter. Sedan blev det bättre och bättre, säger han.

Här har han nu startat ett nytt liv. Det går däremot inte en dag utan att han tänker på sin familj i Iran.

– Men det är bättre att vara här än att vara ensam. Och här har man mål som man kan uppnå. I Iran har man inga mål. Där tänker man på stunden och man är som en död kropp.

Morteza Rahimi, 15, bor på samma hem som Hadi men har varit i Sverige längre. Han är från Afghanistan och tog sig hit med bland annat båt och lastbil. Nu drömmer han om en karriär som proffsbrottare. 

– När vi var på väg hit hade vi hört att det var tryggt här. Att det var en bra plats att bo på. Och det är det. Men jag kommer aldrig att hitta min familj här. Det är vad som är svårast att inse.

Till de barn och ungdomar som just nu flyr hit vill han ge hopp.

– Jag hoppas att de får uppehållstillstånd eftersom det är så svårt att bo i de länder de kommer ifrån. Om de dessutom tar en jättesvår resa hit hoppas jag på att de får stanna. Då kan de plugga och idrotta. För alla kan bli någonting i Sverige.

Föreståndaren: Klart vi märker av trycket

Zelal Aydogan Ladjemi arbetar i dag på det boende som Hadi Qassimi och Morteza Rahimi bor på men blir snart föreståndare för ett nytt HVB-hem som ska öppna i Bro. Enligt henne är det tydligt att det är fler asylärenden än någonsin just nu, eftersom de ungdomar som fått uppehållstånd inte sällan hamnar i just ett HVB-boende.

– Det är klart att vi märker av trycket. För att täcka behovet skulle man nästan behöva öppna ett nytt boende var sjätte månad. Så känns det just nu, säger hon.

Att fånga upp ensamkommande barn och ungdomar i dessa typer av boenden kan dessutom vara avgörande för deras framtid, menar hon.

– De ska planera något som de inte planerat hemifrån. Målet har ju tidigare bara varit att komma till Sverige och få uppehållstillstånd. Men därefter; att komma in i samhället, gå i skolan och lära sig språket. Det är något helt annat, säger hon och fortsätter:

– Vi förväntar oss ofta att de kommer att bli överlyckliga när de får stanna. Men det är egentligen då det tuffa börjar. När de upptäcker hur ensamma de är.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund & Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro