ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sökes: Nästa David Hasselhoff

Andreas Jelvefors · 21 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Beni Sadrio går en badmästarutbildning i Kristianstad. 

Beni Sadrio går en badmästarutbildning i Kristianstad. 


klar

Artikellänk är kopierad

BASSÄNGWATCH. Svenska simhallar behöver personal som kan mer än att sitta badvakt, i reception, eller mäta upp rätt klormängd till poolen. Badmästaren, den person som förr i tiden behärskade alla uppgifter på ett badhus, är nu åter het på arbetsmarknaden. I takt med att fler moderna badhus vidgar sitt utbud av aktiviteter, med babysim, massage, spa och annat, växer behovet av anställda som behärskar allt som ryms inom badhusets väggar.– Förr i tiden kallades denne person badmästare och var en aktad man. Nu ser vi återigen ett kraftigt behov av legitimerade badmästare, säger Mats Svensson badmästarutbildare.

Därmed drog han och en kollega igång Sveriges första och enda badmästarutbildning 2004. Den drivs nu framgångsrikt som en kvalificerad yrkesutbildning(KY) i Kristianstad.–Vårt mål är att eleverna ska vara fullt anställningsbara när de lämnar oss.Över 90 procent av de elever som avlagt examen jobbar idag vid svenska badanläggningar, säger Mats Svensson.Utbildningen bör passa den som är social, tål värme och fukt, kan simma 1000 meter, har gymnasiekompetens och som står ut med en ingångslön under 20 000 kr i månaden. Eleverna hämtas från hela landet. I årets kull finns kandidater från Sandviken i norr till Malmö i söder.

Mats Svensson hade gärna sett fler sökande från Stockholmstrakten– Vi letar inte efter supermänniskor, det viktigaste är att man är en sann humanist.Eleverna är mellan 19 till 35 år. Yngst ärHanna Born som är halvvägs in i den totalt tre terminer långa utbildningen.– Jag hade höga förväntningar från början. Ändå är utbildningen bättre än vad jag trodde den skulle vara, säger 19 åringen.– En del som sökt sig till utbildningen är särskilt intresserade av de delar i kursen som rör spa, gym och babysim. Det är en styrka att utbildningen har en sådan bredd att man kan jobba med annat än enbart badmästare när man är klar, säger eleven Sofia Eriksson, 20.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro