ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Solberg vid minnesceremonin: "Hatet lever"

TT · 22 Jul 2018
Uppdaterad 22 Jul 2018
I dag är det sju år sedan terrordåden i Norge.

I dag är det sju år sedan terrordåden i Norge. Foto: TT


I dag, på sjuårsdagen av Anders Behring Breiviks terrordåd, avtäcks ett tillfälligt minnesmonument vid Høyblokka i Oslo. Bland andra AUF-ledaren Mani Hussaini och statsminister Erna Solberg talar vid ceremonin.

klar

Artikellänk är kopierad

– Sju år låter som en lång tid, men många har en vardag som fortfarande är präglad av den 22 juli, säger Erna Solberg.

– Då attackerades vår demokrati. Oskyldiga människor dödades i ett försök till att påverka öppenheten, mångfalden och tilliten som karaktäriserar det norska samhället, fortsätter hon.

Djupt hat

På plats finns även Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, som var Norges statsminister då terrordåden begicks 2011.

– Det är viktigt att använda den 22 juli för att mobilisera mot hatet, som är starkare och går djupare än vad vi kunde föreställa oss, säger han.

– Det är vackert och fint att få delta vid den här minnesstunden. Det är nu sju år sedan, men det är fortfarande fint att minnas dem som gick bort, dem som lever med sår och som aldrig blir färdiga med den 22 juli.

Under de senaste dagarna har flera överlevande från terrordåden på Utøya blivit dödshotade på nätet. Stoltenberg kallar hoten upprörande och säger att de är en attack inte bara mot politiskt engagerade ungdomar, utan även mot demokratins kärna.

Ceremoni på Utøya

Solberg talar om hur vi lever i en tid med falska nyheter och hat på internet.

– I dag vet vi att den högerextreme terroristen befann sig i en ekokammare med meningar som delade hans konspiratoriska världsbild. En världsbild som karaktäriseras av en främlingsrädsla och att det finns ett ”oss” och ett ”dem” i landet. I dag ser vi samma konspirationer i kommentarfälten. Hatet lever fortsatt, säger hon.

Minnesceremonin följs av ett högtidlighållande på Utøya senare under dagen.

Sammanlagt 77 människor miste sina liv när Breivik först utlöste en bomb vid regeringsbyggnaden Høyblokka, och sedan begav sig till Utøya och öppnade eld. På ön pågick ett sommarläger för Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF).

pil
Fakta/TT: Terrordåden i Norge

 Klockan 15.25 den 22 juli 2011 detonerar en sprängladdning i en skåpbil, som placerats i regeringskvarteren i Oslo. Åtta människor dödas, nio personer skadas allvarligt och 200 skadas lindrigt.

Två timmar senare sker massakern på Utøya, där socialdemokratiska Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF hade sitt årliga sommarläger. 67 personer skjuts ihjäl av gärningsmannen Anders Behring Breivik, som kommit till ön utklädd till polisman. Två personer dog genom drunkning och fall. De flesta av dödsoffren var mellan 14 och 20 år gamla.

Anders Behring Breivik, som har bytt namn till Fjotolf Hansen, greps på Utøya och dömdes i augusti 2012 till Norges strängaste straff — 21 års fängelse och förvaring. Förvaring innebär att straffet kan förlängas med fem år i taget om den dömde fortfarande anses farlig för samhället. Han är dömd för att ha mördat 77 människor. Han har också fällts för terrorbrott.

Källa: 22 juli-kommissionen

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro