ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Solens magnetfält på väg att vända

Mimmi Epstein · 8 Aug 2013
Uppdaterad 8 Aug 2013

Aktiviteten på solen, solfläckar och solstormar, går i elvaårscykler. Nu börjar en stor händelse i den aktuella cykeln: solens magnetfält är på väg att vända. – Det kommer förmodligen inte att ha någon direkt påverkan på jorden, men solens aktivitet kan ibland vara farlig, säger astronomen Robert Cumming.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Solens aktivitet pågår i cykler på elva år, och nu är solen som mest aktiv. Därför bildas det fler och större solfläckar, det vill säga fläckar där solens temperatur är lägre än övriga delar. Dessutom blir risken för solstormar högre. Stormarna kan i sin tur orsaka magnetstormar som träffar jorden. Solstormar har förekommit i miljontals år, men i dag är jorden mer känslig eftersom vi är så beroende av elsystem och satelliter.

–En jättestor storm skulle kunna leda till att det blir så mycket ström i marken att elsystem slås ut. Men det är inte mer troligt nu när magnetfälten vänder. Faran finns där hela tiden, särskilt i år när solen är som mest aktiv, säger Robert Cumming, som är astronom på Onsala rymdobservatorium i Göteborg.

Enligt Cumming inträffar riktigt stora solstormar sällan, kanske bara en gång per solcykel.

– Då kommer en ström av laddade partiklar mot jorden, och satelliternas banor kan behöva justeras, säger han.

Att vi människor skulle kunna påverkas fysiskt eller psykiskt av solens aktivitet tror Robert Cumming är näst intill osannolikt.

– I nuläget vet vi inte ens om solen har kapacitet att skicka ut en storm som skulle påverka oss på det sättet. Men det är en intressant fråga för oss forskare, hur stor kan en solstorm bli?

I dag har vi fler satelliter som bevakar solen än någonsin tidigare, och Robert Cumming ser fram emot att solens magnetfält ska vända.

– Nu får forskarna tillfälle att verkligen titta närmare på solens aktivitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Mimmi Epstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro