ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Solglasögontrender från 30-talet till i dag

Metro · 24 Maj 2017
Uppdaterad 7 Jun 2017

Foto: Pressbild/Polaroid Eyewear


Visste du att en av dagens trendigaste solglasögonmodeller skapades redan på 30-talet? Vi har grävt i Polaroids arkiv för att se hur märkets glasögon sett ut de senaste 80 åren.

klar

Artikellänk är kopierad

Trender kommer och går – men kvalitet består. Så skulle solglasögonmärket Polaroid kunna beskrivas. I 80 år har det amerikanska märket skapat solglasögon med det kända polariserande filtret – och det kombinerat med trendiga bågar som blivit klassiker gör att Polaroid dyker upp på miljontals näsor runt om i världen så fort solen skiner.Och du vet väl hur viktigt det är att skydda ögonen från UV-strålning? Polaroids solglasögon har ett hundraprocentigt UV400-skydd, det är en märkning som står för att skyddet gäller för UV upp till 400 nm och ger ögonen ett fullständigt skydd mot UV-strålning.

För att öka UV-skyddet ytterligare har Polaroid tagit fram en UV-app som mäter UV-strålningen och larmar när den når farliga nivåer. Perfekt för föräldrar med små barn! (HÄRkan du ladda ner den till iPhone och HÄRtill Android.)

Nu firar Polaroid 80 år och därför har vi grävt i deras bildarkiv ända tillbaka till 30-talet, och upptäckt hur många av dagens solglasögonmodeller som har inspirerats av dåtidens retrofavoriter! Från 30-talet till i dag – så här har Polaroids solglasögonmodeller sett ut genom åren

30-talet

Foto: Pressbild/Polaroid
Foto: Pressbild/Polaroid

Det polariserande filtret, som gör att du slipper bli bländad av solen, kan du tacka den amerikanska fysikstudenten Edwin Land för. Han uppfann nämligen filtret redan i början av 30-talet och sålde sitt första par Polaroid-solglasögon 1935. Två år senare grundar han Polaroid – och redan 1939 gör Polaroid sina första 3D-glasögon!

40-talet

Foto: Pressbild/Polaroid
Foto: Pressbild/Polaroid

Under andra världskriget utser det amerikanska flygvapnet och armén Polaroid till sin leverantör av goggles till sina piloter och tankbesättning.

50-talet

Foto: Pressbild/Polaroid
Foto: Pressbild/Polaroid

Den ekonomiska boomen innebär en blomstrande period för modebranschen – något som även avspeglas på solglasögonen som designmässigt tar ut svängarna. De kattformade bågarna är helrätt i sommar!

60-talet

Foto: Pressbild/Polaroid
Foto: Pressbild/Polaroid

Tack vare tv-reklam har Polaroid blivit hetare än någonsin och alla vill ha märkets poppigt färgglada bågar.

70-talet

Foto: Pressbild/Polaroid
Foto: Pressbild/Polaroid

Många förknippar det frihetsälskande och konstnärliga 70-talet med stora, rundade plastbågar, som de på bilderna, men under de här åren lanserar Polaroid även sin första pilotglasögonmodell. Den blir märkets största succé hittills. 1977 frontar Polaroid det prestigefyllda modemagasinet Vouges omslag för första gången.

80-talet

Foto: Pressbild/Polaroid
Foto: Pressbild/Polaroid

Tillsammans med tennisstjärnan Boris Becker lanserar Polaroid en omtalad pilotglasögonmodell där du kan byta linser. Märket byter också varumärkesdesign – men det innebär inte att de slutar göra trendiga bågar, som de på reklamen ovan.

90-talet

Foto: Pressbild/Polaroid
Foto: Pressbild/Polaroid

Decenniet när datatekniken blev en del av vår vardag smittade de tekniska genombrotten av sig på modebranschen. Polaroid skapar till exempel PTX4000-linsen, en ännu starkare och mer flexibel lins än tidigare.

2017

Polaroid firar 80 år, hurra! Från att ha varit en pionjär inom polariserad linsteknik är nu märket omtyckt världen över för sina trendiga solglasögon med glas som gör att du ser världen med skärpa slipper kisa även när solen skiner som starkast. Och visst känner du igen några av dagens solglasögonmodeller från tidigare decennier?

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro