ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Solidariskt etnokäk

Björn af Kleen · 7 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Restaurangen Babajan har flyttat från Etnologiska museet til Katarina Bangata på Södermalm. Björn af Kleen tror att stället måste profilera sig mer för att överleva.

Restaurangen Babajan har flyttat från Etnologiska museet til Katarina Bangata på Södermalm. Björn af Kleen tror att stället måste profilera sig mer för att överleva. Foto: Isabel Svensson


klar

Artikellänk är kopierad

BabajanVÄRLDSMAT. Första maj är ett passande datum att äta på Babajan. Att avrunda den inter­nationella arbetarrörelsens högtidsdag med ”världsmat” funkar både för slutkörda akti­vister (portionerna är stora) som för soffliggare med dåligt samvete (att äta ekologiskt är en politisk handling). Babajan spelar dessutom trubaduren Fred Åkerström, som sjungit självkritiskt om vänsterns krogvanor (”jag går runt med svullbuk och rapar upp en sång”). Perfekt plats för en första maj-frossa.

Babajan har flyttat från Etnologiska museet på Djurgårn till Vintertullstorget ovanför Hammarby sjöstad. Jag brukade bo på samma gata (Katarina Bangata) och vet hur svältfött kvarteret är på kvalitetskäk. Lokalen är kantig och lite klinisk – vilket motverkar den bohemiska vibb Babajan eftersträvar. Men hög musik, lila tak, gulgröna väggar, långhårig och loj men samtidigt trevlig och professionell personal kompenserar för den sterila kän­slan i grundinteriör och omgivning (ett äldreboende ligger mittemot).

Publiken är lika medvetet ledig som på Österlens sten­ugnspizzerior: illa klädda kulturarbetare, bakfulla hipsters och föräldrar som vill skola sina inner­stadsbarn i kulinarisk solidaritet.

Jag hade glömt att demonstrera och tvingade därför långsamt i mig en väldigt grumlig ekologisk öl tappad på brun apotekareflaska (65). Till förrätten tog jag ”friterade bollar av kikärtsmjöl” (85). Mot förmodan lika aptitliga som de lät snuskiga – fint bakade med färsk halloumi i mitten.

Sedan då silverfatet, det såg ut som förstorat hals­smycke från Indiska, med ett gäng starka grönsaksgrytor till hårt bröd (185). Något chilistarkt be­dövade tidigt smakupplevelsen, och jag längtade som så ofta tillbaka till de mer delikat komponerade förrätterna, framför allt till de grillade lammkotletterna (105), som var just lagom petit.

Jag tror Babajan kan överleva om man tydligare lyckas profilera sig mot de renodlat indiska och pakistanska syltor som redan fyller området, lite som den svenska arbetarrörelsen måste profilera sig mot de andra välvilliga mitten­partierna.

TIDIGARE KROGTEST – KLICKA FÖR STÖRRE BILD
TIDIGARE KROGTEST – KLICKA FÖR STÖRRE BILD
klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro