ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Solkraftverket får fåglar att antända

Tomas Lundin · 10 Jul 2014
Uppdaterad 10 Jul 2014
Speglar reflekterar ljuset mot tornet, där det kokar vatten som skickas till en turbin.

Speglar reflekterar ljuset mot tornet, där det kokar vatten som skickas till en turbin.


De gröna kraftverken ska rädda miljön – men på kort sikt har de visat sig vara dödliga för vissa djurarter. 

klar

Artikellänk är kopierad

Vindkraftverkens påverkan på fågellivet är väldokumenterad. Men enligt en rapport från amerikanska naturvårdsmyndigheten USFWS kan även storskaliga solkraftverk innebära döden för fåglar.

Enligt rapporten reflekterar den enorma solanläggningen Ivanpah i Kalifornien koncentrerat ljus som är så kraftigt att den i stort sett steker fåglarna i luften.

USFWS-personal har observerat hundratals döda fjärilar, trollsländor och andra insekter. Insekterna flög nära tornet som samlar ihop solstrålar från panelerna som dominerar landskapet runtom när de brändes till döds. Insekterna visade sig också vara ett smörgåsbord för fåglar, som inte heller var immuna mot strålarna.

”Stundtals flög fåglar in i solstrålarna och antände”, skriver observatörerna. 

Av de 141 fåglar som hittades döda på området kunde 46 konstateras ha dött av de brännande solstrålarna – den vanligaste dödsorsaken i studien. En av dem var en pilgrimsfalk.

Även om fåglarna inte dör omedelbart kan skadorna göra att deras flygförmåga försämras, vilket gör det svårt att hitta mat och undkomma rovdjur.

Företeelsen är så vanlig att personalen på Ivanpah till och med har ett smeknamn för varelser som flyger in i solstrålarna och avtecknas som rökstrimmor – ”Streamers”.

Ett 40-tal brända fåglar kanske inte låter som något som skulle påverka ett helt ekosystem men för bland annat monarkfjärilen har soltornen ”en betydande påverkan för beståndet i öknen i Sydväst”, konstaterar rapporten.

Vid andra mer sjönära anläggningar sker också en massdöd av fåglar, men då är det inte solstrålarna som dödar. Pelikaner och andra vattenfåglar ser de reflekterande ytorna som vattensamlingar och dör av kollisionen när de flyger in i dem.

Rapporten föreslår en rad skyddsåtgärder, som att rensa platserna på vegetation för att inte locka till sig djurliv. Frågan kommer sannolikt att bli mer aktuell i framtiden i takt med att den storskaliga solkraften byggs ut. En mycket större version av den redan enorma Ivanpah-anläggningen har projekterats i Chuckwallah-dalen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro