ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Solnabor riskerar mer än 100|000 i retroaktiv hyra

Stockholm TT · 29 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den nu sex år gamla hyrestvisten har principiell betydelse eftersom det handlar om hur mycket privatvärdar får höja hyran efter en ombyggnation.

Det hovrätten nu ska meddela är om man ska inhämta ett så kallat förhandsavgörande från EG-domstolen för att få prövat om det svenska bruksvärdessystemet för hyressättning överensstämmer med EG-rätten eller inte.

De sju hyresgästerna i huset som målet gäller har fått vänta länge på besked om sina hyror.

Huset byggdes om 1999- 2000. Fastighetsägaren har hävdat att ombyggnaden i praktiken motsvarar en nybyggnad och att det inte finns några jämförbara lägenheter i Solna. Hyresgästerna hävdade motsatsen. Många turer Hyresnämnden beslutade i tvisten och gick i stort på fastighetsägarens linje. Hyrorna skulle höjas rejält.

Beslutet överklagades och år 2004 gav Svea hovrätt hyresnämnden bakläxa. Hyreshöjningarna var för höga. Rätten tyckte att hyresnämnden sneglat för mycket på Stockholmshyror.

Ett år senare beslutade hyresnämnden på nytt att hyrorna skulle höjas till i stort sett samma nivåer som i det första beslutet. Hyresgästföreningen klagade liksom branschorganisationen Fastighetsägarna. Hyreshöjningen täcker inte kostnaderna för ombyggnaden, enligt Fastighetsägarna och beslutet överklagades på nytt. Retroaktiva hyror Fastighetsägarna begärde dessutom att EU:s domstol får avgöra om inte bruksvärdessystemet, enligt vilket hyresnivåerna avgörs av vad kommunala bostadsbolag tar, strider mot EU-rätten. Fastighetsägarna betonar att man inte är emot bruksvärdessystemet i sin helhet utan bara ifrågasätter de kommunala bostadsföretagens normerande roll.

Av de tio hyresgäster som bodde i huset när tvisten startade har sex flyttat och bara fyra av det ursprungliga gänget bor kvar. Förlorar de målet riskerar de en retroaktiv hyresnota på omkring 100 000- 150 000 kronor vardera.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro