ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Solstorm på väg mot oss

· 6 Sep 2017
Uppdaterad 6 Sep 2017
Bilden är från en solstorm som ägde rum 2012.

Bilden är från en solstorm som ägde rum 2012. Foto: NASA


Idag onsdag förväntas en solstorm nå jorden. Orsaken är att en stor solfläck nyligen exploderade, vilket medför att vi kan komma att se norrsken på sydligare breddgrader än vanligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Just nu är en solstorm, eller geomagnetisk storm som det heter, på väg mot jorden, det skriver NRK som hänvisar till Spaceweather.com. Det är ännu osäkert när exakt den kommer att träffa jordens atmosfär men enligt Spaceweather förväntas den nå oss under onsdagen.

Det hela började med att en solfläck på solens yta fördubblades under bara några timmar under måndagen för att senare explodera. När explosionen inträffade var solfläcken riktad emot jorden.

Det som sker vid en sådan explosion är att stark strålning skickas ut i rymden med ljusets hastighet. Stora mängder gas når sedan jorden men i lägre hastighet.

Stormen har klassificerats som en G2-storm på en femgradig skala. Det innebär bland annat enligt Spaceweather.com att elsystem på hög höjd kan påverkas och norrsken kan ses på lägre breddgrader. Även rymdskepp kan påverkas av händelsen och GPS:er kan bli mindre noggranna när jorden utsätts för stormen.

Men vi som befinner oss här nere på jorden är skyddade från solstormen. Atmosfären runt jorden stoppar nämligen strålningen. Flygpassagerare kan däremot påverkas då de inte skyddas lika bra av atmosfären. Dock rör det sig bara om en lite högre dos av strålning än vanligt, enligt NRK.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro