ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Solstorm störde flygtrafiken – stora förseningar

Åsa Larsson/TT · 4 Nov 2015
Uppdaterad 4 Nov 2015

Foto: Johan Nilsson/TT


På onsdagseftermiddagen fick inga plan lyfta från Arlanda, Bromma och Landvetter på grund av kraftiga störningar i radarsystemet, rapporterar Aftonbladet. "Vi har ingen prognos för när det kan vara löst", säger Ulf Wallin vid Swedavia till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det som sker nu är att flygplan som är i luften kan komma ner dit de ska. Men de som står på marken hålls kvar i väntan på prognos eller besked från Luftfartsverket. Det är det vi vet just nu, sa Ulf Wallin, presschef på Swedavia till Expressen.

Enligt Luftfartsverket beror problemet på solstormar.

– Det har gjort att vi inte har sett flygplanen på våra radarskärmar. Nu håller vi dock på att få i gång systemen igen men det är oklart när allt fungerar normalt igen, säger Per Fröberg, pressansvarig vid Luftfartsverket till Aftonbladet.

Strax efter klockan 17 meddelar Ulf Wallin vid Swedavia att flygtrafiken är i gång igen.

– Problemen ska ha berott på atmosfäriska störningar. Det är tydligen väldigt speciella väderfenomen med magnetfält som har påverkat flygtrafikledningens radar, säger han till TT.

Ulf Wallin säger att det kommer att bli en hel del följdförseningar under resten av dygnet.

– Det får man räkna med.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro