ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Som att leva ut en sexfantasi

Karin Ericson, krogskribent · 12 Apr 2012
Uppdaterad 12 Apr 2012
Vaktelägg med malört och älggräs och förberedelsen av rätten ” Lemon thyme tips”.

Vaktelägg med malört och älggräs och förberedelsen av rätten ” Lemon thyme tips”. Foto: Peter Brinch


Mat behöver inte bara vara god – den kan vara berörande och omvälvande. Karin Ericson har besökt Noma, utsedd till världens bästa restaurang, och är fortfarande inte återställd.

klar

Artikellänk är kopierad

Nej jag mår inte bra. Tackar som frågar. Jag är omtumlad, trött, magen är förvirrad. Jag fick ta sömntabletter i natt i ett försök att omställa dygnsrytmen och tvångsåt på McDonalds för att komma ner. Som en knarkare efter en sinnesrubbande tripp. Som en hård jetlag. Som efter en veckas festival utan sömn. Som att leva ut en överväldigande sexfantasi som slår ut alla sinnen och lämnar en omtumlad och fullkomligt tom. Gränserna har rubbats. Alla organ har förflyttats i kroppen, chockerats och måste nu samlas ihop och återställas till sitt ursprungsläge.

Ingen pratar om hur det känns efteråt. Hur lång tid det tar att komma tillbaka till det normala. En känslomässig atombomb har smällt av inombords och då låg jag inte ens med Ranelid i natt. 

Jag åt på Noma. 

På blåsiga Nordatlantiska Brygge i Kristianshavn ligger den tvåstjärniga restaurangen i ett kulturmärkt packhus med bjälkar i taket och breda fönsterkarmar. Eventuell nervositet slipas bort av varmt bemötande som kontrast till många restauranger på samma nivå. Den här är utsedd till världens bästa. 36 kockar från hela världen jobbar i kväll. De kan prata om rätten de presenterar vid bordet, om så än bara ett smör, hur länge som helst. Och ja, det är det bästa smör jag någonsin smakat. De står hellre i labbet efter stängning och experimenterar fram nya anrättningar än går ut. De lägger månader på att ta fram en rätt innan den når perfektion. Som två kolgrillade torkade morötter som tillkom av misstag. I stället för att slänga grytan full av överkokta rotfrukter testade de sig fram, experimenterade, förädlade. Tio månader senare kom denna utsökta ”försnack” till vårt bord. 

Alla ställer samma fråga ”var det gott då?”. Men gott är inte den enda anledningen att äta för mig. Jag vill använda ord som spännande, makalös, rolig, chockerande, underbar. Att äta av det nordiska köket på Noma är en upplevelse, en galen resa. Berörande. Varenda rätt som landar på bordet är unik. Oftast svindlande god. 

Du hinner inte mer än att sätta dig förrän rätter kommer in i högt tempo. Ofta en tugga stora. En röd blomma från buketten på bordet med en snigel uti. Vackert. Ett lätt rökt vaktelägg, på bädd av hö, som du kläcker lätt i munnen. Fantastiskt. Dansk äppleskiva med en liten fisk vars huvud sticker ut i ena änden och svans i andra. Roligt. En keramikskål målad med gröna penseldrag av örter, len buljong, salig krabba och vackra blad. Utsökt. Grenar av gran som lyfts bort för att avslöja en sprött grillad blomkål. Perfektion. 

Du hinner inte prata om annat under kvällen än det som finns framför dig. Och du vill inte prata om något annat. Vi serveras en levande räka. I en glasburk ligger den, med skal och allt och rör på benen. Lätt avdomnad av den kalla isen. Det är jag som ska döda den. Med mina egna tänder. Eftersom mitt sällskap hotar säga upp bekantskapen om jag inte vågar doppar jag räkan i dipsås, och bara gör det. Det här kan man förstås avstå. Servitören frågar snällt. 

Det som slår mig av stolen förutom en mussla, som jag inte vet hur jag ska komma över, är desserterna. Jag förlorar medvetandet för en stund och blundar. Gröna bitska smaker, sura granskott och en päronsorbet som ser ut som en tvättsvamp är en energikick för hjärnan och så smakfullt att sinnesnärvaron rubbas fullkomligt. 

Gott? Gott förefaller som ett fullkomligt banalt uttryck efter en kväll på Noma.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson, krogskribent
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro