ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Som en skärgårdslåt av Ulf Lundell

Björn af Kleen · 3 Jan 2011
Uppdaterad 3 Jan 2011
Båtshaket på Ålö är värt resan på sommaren.

Båtshaket på Ålö är värt resan på sommaren. Foto: Lotta Bergseth


klar

Artikellänk är kopierad

Kökets delikatesser.
Kökets delikatesser.
Servitriserna är till synes oberörda av hettan.
Servitriserna är till synes oberörda av hettan.
Svensk sommar på en tallrik.
Svensk sommar på en tallrik.

Jag sitter i den stekande julihettan och tänker på Ulf Lundell. Närmare bestämt på sången ”På ett vallmofält” som rymmer svensk rocklyriks finaste krogrecension. Ulf Lundell sjunger om ”en varm liten krog/med enkel mat/som har bra vin och en radioapparat/som berättar om vem som betyder nåt och vem som är på väg ut eller in”. 

Båtshaket, som ligger på Ålö intill Utö, är just en sån lundellsk liten krog med enkel mat: man beställer i en lucka, äter vid träbord på ett bryggdäck, och ser solen hänga kvar över kobbar i havsbandet. Båtshaket ligger avlägset och är stilla och vänt. Servitriserna tycks stigna ur målningar av Carl Larsson: de skrider fram med vackra fiskbrickor, är liksom nymanglade och till synes helt oberörda av hettan.

Båtshaket har alltså vad Utö Värdshus saknar: själ, och en smittsam värdighet i det lilla formatet. Även högröda motorbåtspatriarker sänker axlarna på Båtshaket och tonar ned sina osnutna ungar.

Jag och Utös prästson går ut girigt och hårt och inleder en brakmiddag redan vid femtiden. Först delar vi en silltallrik med ägghalva, kavring och Västerbottenost för 125 kronor. De fyra sillsorterna är goda, men kanske inte lika suveränt smakrika som Sturehofs, för att jämföra med genrens mästare. Sen tar vi varsin meny 3. Båtshakets flaggskepp för 195 kronor kommer lastat med egenrökt lax, en fransk potatissallad, gravad lax, rökta räkor, skagenröra och rökt ål. Trots att solen fräter som en gaslåga är de utdukade varorna lika fräscha som om de hade legat bland isbitar inne på Östermalms saluhall – ett tecken på kökets trygga sakkunskap. Den rökta laxen lyser som ett dyrt smycke i roséfärgat guld, den gravade diton är berömt smarrig, potatissalladen – på senapsvinägrett, körvel och basilika – är föredömligt lätt.

Till och med ålen, särskilt laddad just i Metrosammanhang, eftersom vår salige grundare uppskattade den feta fiskormen som smörgåspålägg, tycks orimligt nyttig och fräsch i Båtshakets regi.  

Prästsonen ser lycklig ut, så lycklig att han rundar av med en halvflaska vin och två sockerkaksaktiga efterättsbakelser med vispgrädde. Dåliga desserter, märkligt maplacerade på en annars mycket vacker och välavvägd restaurang.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro