ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Som vittne trodde jag att jag skulle leva för evigt"

Conny Emmelin · 10 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
– Jag kommer nog inte att få höra några reaktioner. De får inte kontakta avhoppare eller uteslutna, säger Henrik Pettersson. 

– Jag kommer nog inte att få höra några reaktioner. De får inte kontakta avhoppare eller uteslutna, säger Henrik Pettersson. 


klar

Artikellänk är kopierad

VITTNESBÖRD. Som barn till två Jehovas vittnen föddes Henrik Petterson rakt in i en svartvit värld. Han var ständigt påpassad för sina val av kläder, musik och frisyrer. Men för tio år sedan lämnade han det liv och den världsbild som präglat honom. Nu har han skrivit boken ”Jehåvasjäveln”.

Varför skrev du boken?– Jag kände att jag kunde berätta något annorlunda och nytt. Det har i alla fall inte berättats på det här sättet tidigare. Jag vill öka förståelsen för människor i en liten kristen organisation i Sverige. De är vanliga människor som också vill vara lyckliga. Samtidigt har jag inte velat släta över att vittnen inte får lov att tänka eller bete sig annorlunda än organisationens riktlinjer.

Boken handlar om Jens som föds in i Jehovas vittnen och blir utesluten i 20-årsåldern. Det låter som en självbiografi men är en påhittad historia. Varför?–  Det var friare att skriva en fiktiv historia för jag kunde använda det jag ville ur min uppväxt. Det som handlar om hur det är att växa upp i Jehovas vittnen är från mig. Mycket av det som händer har jag hittat på.

Hur har din uppväxt inom Je­hovas vittne påverkat ditt liv?– Jag har fått mer bråttom att göra saker som vuxen. När jag var ett vittne trodde jag att jag skulle leva för evigt och att allt kunde göras senare. Nu vet jag att jag kan dö i morgon.

Vad inom Jehovas vittnen tycker du är värst?– Deras uteslutningsprocess är ren mobbning. För många kan det innebära att familjer splittras eftersom vittnen inte får vara i kontakt med avhoppare eller uteslutna. Det som var jobbigast när jag var liten var instängdheten. Att hela tiden vara påpassad med vilka kläder eller vilken frisyr jag hade. Jag var inte Henrik först och främst utan jag var ett Jehovas vittne.

Jag blev förvånad att huvudpersonen i boken lyssnar på hiphop och dricker alkohol. – Det är en vanlig fördom bland ”oss vanliga”. Men de som föds in i Jehovas vittnen lever hela tiden i två världar. I mitt fall var musik och TV viktigt. Det var häftigt att kunna se ”Transformers” på kabelteve för det var något helt annat än vad jag kunda läsa i Vakttornet, Jehovas vittnens tidning.

Fick du titta på vad som helst?– Jag ska inte skönmåla Jehovas vittnen. Jag fick inte se på ”Twin Peaks” till exempel för att det ansågs demoniskt. De trodde att demoner kunde komma in i lägenheten genom teven. Enligt Vakttornet kunde jag inte lyssna på Beastie Boys för att de simulerade onani på scen.

Tror du fortfarande på Gud?– Nej. Direkt efter uppbrottet var jag fortfarande troende men efter ett tag kände jag att jag inte hörde hemma i tron. Jag insåg att det var inte bara Vakttornet som var fel utan även Bibeln.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro