ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Somaliakonflikt kan påverka Bildts aktier

Niklas Svensson · 10 Jan 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ENGAGEMANG. Utrikesminister Carl Bildt har ekonomiska intressen som påverkas av kriget i Somalia, kan Metro i dag avslöja. Samtidigt har han de senaste veckorna engagerat sig starkt i konflikten och haft flera kontakter med en rad utrikesministrar.

Så sent som förra veckan var han initiativtagare till ett krismöte om Etiopien-Somalia i Bryssel. Utrikesministern äger 6 000 aktier i oljebolaget Lundin Petroleum, värda cirka en halv miljon kronor. Under de senaste åren har han dessutom fått 1 139 521 kronor för uppdraget som styrelseledamot i Lundin Petroleum. Så sent som i november undertecknade Lundin Petroleum ett avtal med den etiopiska gruv- och energiministern. Carl Bildt sa en månad senare, när Etiopien bombat flygplatser i Somalia: – Det är utomordentligt allvarligt att Etiopien nu genomför en omfattande militär insats i Somalia. Jag uppmanar såväl Etiopien att  omedelbart dra tillbaka sina stridande förband från Somalia som UIC att upphöra med provocerande militära insatser.

För Lundin Petroleum betyder uttalandet mycket. Bolagets satsning i Etiopien är mycket omfattande. Bildts beslut att behålla aktierna har tidigare kritiserats på grund av bolagets kontroversiella verksamhet i Sudan. Carl Bildts beslut att behålla aktierna har tidigare kritiserats med hävisning till bolagets kontroversiella verksamhet i Sudan. Utrikesministern har också KU-anmälts för detta.

Den politiska oppositionen fortsätter att jaga Carl Bildt. Metros avslöjande i dag får omedelbara konsekvenser. Urban Ahlin, vice ordförande i riksdagens utrikesutskott och ledamot av socialdemokraternas partistyrelse, säger till Metro: – Han har hjälpt Lundin Petroleum som handelsresande i oljeaffärer, och han har fått bra betalt för det. Det blir inte lätt för Carl Bildt nu. Enligt Ahlin har Carl Bildt varit en mycket aktiv ”dörröppnare” för Lundin Petroleum i bland annat Sudan: – Han kan inte behålla aktierna och samtidigt ha kvar sin trovärdighet som utrikesminister.   

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Svensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro