ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Somalias president kräver att USA slutar stödja krigsherrar

Stockholm TT · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Vi har hört att amerikanerna finansierar den ena sidan, och jag tror att det är sant. Men det är fel att göra så. Det finns en regering, varför tar inte USA kontakt med oss i stället? säger 71-årige övergångspresidenten Yusuf, på besök i Stockholm, till TT. I vårens tilltagande konflikt i Mogadishu står islamiska shariadomstolar, vars miliser i brist på annan ordningsmakt har tagit över delar av Somalias huvudstad, mot en brokig samling krigsherrar som går under namnet Alliansen för återupprättandet av fred och emot terrorism (ARPCT).

USA sägs stödja den senare sidan i syfte att stävja islamisternas inflytande, ett rykte som Vita huset varken förnekar eller bekräftar. Efter 11 september 2001 har det laglösa Somalia utpekats som en tänkbar bas för al-Qaida och andra extremistgrupper, och landet omnämns nu som en ny front i USA:s "krig mot terrorn". Civila dödas-Konflikten skapar instabilitet i Somalia. Krigsherrarna bekämpar inte bara terrorister, de dödar civila också. Kriget pågår inne i Mogadishu där folk bor, säger Yusuf, som själv är en före detta krigsherre från Puntland i nordöstra Somalia. Närmare hundra människor dödades i gatustriderna under februari och mars. De senaste veckorna har spänningen tilltagit igen och båda sidor har rustat sig för en ny tvekamp i den våldshärjade staden, en gång känd som "Afrikas Florens".

Yusuf är president utan en stat att regera över. På grund av våldet i den somaliska huvudstaden har övergångsadministrationen, som upprättades 2004 i ännu ett försök att ge anarkins Somalia en statsmakt igen, inte kunnat återvända dit. I stället håller den till i Baidoa nordväst om Mogadishu. Återvända TT: När kan regeringen återvända till Mogadishu? -Mogadishu är vår huvudstad. Nu råder kaos och instabilitet. När det blir fred, när det blir stabilt, då flyttar vi dit. TT: När kan det ske? -Vem vet, det beror på situationen. Men om vi får hjälp från Sverige och andra länder då kan det lösa sig, säger Yusuf, som under sitt besök i Stockholm träffade bland andra statssekreterare Annika Söder. Sverige har sedan 2003 givit stöd till fredsförsöken i Somalia, och i år beräknas det svenska biståndet till landet uppgå till 160 miljoner kronor. Tillsammans med Italien planerar Sverige att stå värd för en internationell givarkonferens.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro