ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Somaliska pirater gjorde sitt livs misstag

Patrick Ekstrand · 7 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: defense.gouv.fr/ema


klar

Artikellänk är kopierad

Somaliska pirater gjorde sitt livs misstag natten till i går – de misstog ett 160 meter långt franskt örlogsfartyg för ett harmlöst handelsfartyg och gick till attack.

Piraterna, som kom i två båtar i skydd av mörkret. öppnade eld med sina AK-47:or, men ångrade sig när besättningen på Somme besvarade elden.

Plötsligt var rollerna ombytta. Det tilltänkta bytet blev jägare och efter en timme fick Somme stopp på en av båtarna. Fem av piraterna greps.

Nästa år ska Sverige leda antipiratstyrkan i Adenviken. Marinens största fartyg, HMS Carlskrona, ska fungera som ledningsfartyg under kommendör Jan Thörnqvist. Han säger att piraterna inte har mycket eldkraft jämfört med ett örlogsfartyg, men att de ändå utgör ett hot mot dem.– De skjuter för att döda och visst finns det en risk, men styrkeförhållandet när ett litet piratfartyg träffar på ett örlogsfartyg går inte att jämföra.

Attacken mot Somme var inte piraternas första misstag, säger Thörnqvist.– De misstog ett tyskt bunkerfartyg för ett civilt fartyg för ett halvår sedan.

Den tungt bestyckade Somme misstogs för ett handelsfartyg.
Den tungt bestyckade Somme misstogs för ett handelsfartyg.Foto: Scanpix
klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro